Samosa
Vegetable Samosa Bahan: 4 camb. minyak masak 8 biji ubi kentang (dikupas dan dipotong kiub 1/2 inci) 2 biji bawang besar (dicincang) 1 cwn. mix vegetable 6 camb. rempah kari daging Kulit popia secukupnya Cara memasak: 1. Panaskan minyak. Masukkan kentang dan bawang, kacau 15 minit atau sehingga kentang lembut. 2. Masukkan mix vegetable dan rempah kari. Masak 5 minit dan sejukkan. 3. Potong kulit popia kepada 2 bahagian untuk menjadikan kulit popia tersebut kepada 2 bentuk segitiga. 4. Letakkan inti. Letakkan air dipenjuru kulit popia. Balutkan kulit popia dan tekankan sedikit dihujungnya. 5. Goreng samosa dan biarkan kekuninggan baru diangkat. Nota- Samosa dikatakan berasal dari tanah Arab dan diperkenalkan ke India pada kurun 13-14 sebelum masihi oleh para pedagang. Samosa yang asli disediakan dari campuran daging, minyak sapi, bawang dan bahan yang lain. Samosa juga dikenali sebagai "samushak" atau "Sambusak" sejen