Posts

Bihun goreng

Image
Bihun Goreng  Bahan: 1 pkt bihun (direndam) 1 batang lobak merah (dihiris halus) 1 ikat sawi (dibersihkan) 200gm daging cincang 2 kg udang (dibersihkan) 3 biji telur Bawang goreng secukupnya Serbuk perasa secukupnya Minyak untuk menumis Cili kisar secukupnya Bahan kisar: 3 biji bawang besar 6 ulas bawang putih 1/2 cwn. udang kering (dicuci bersih) 1 camt. serbuk lada putih 20gm daun sup 20gm daun bawang cili merah 100gm taugeh, kucai, daun sup dan daun bawang Cara memasaknya: 1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. 2.  Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga pecah minyak, kemudian masukkan bahan perasa secukupnya. 3.  Masukkan bihun yang telah disejat terlebih dahulu. 4.  Gaul sebati bihun bersama bahan tumisan, kumudian masukkan sayuran dan bahan selebihnya. 5.  Masak sehingga bihun lembut dan airnya sedikit sejat. 6.  Angkat dan hidang bersama daun bawang, bawang goreng, daun sup dan cili merah.

Samosa

Image
Vegetable Samosa Bahan: 4 camb. minyak masak 8 biji ubi kentang (dikupas dan dipotong kiub 1/2 inci) 2 biji bawang besar (dicincang) 1 cwn. mix vegetable 6 camb. rempah kari daging Kulit popia secukupnya Cara memasak: 1.  Panaskan minyak.  Masukkan kentang dan bawang, kacau 15 minit atau sehingga kentang lembut. 2.  Masukkan mix vegetable dan rempah kari.  Masak 5 minit dan sejukkan. 3.  Potong kulit popia kepada 2 bahagian untuk menjadikan kulit popia tersebut kepada 2 bentuk segitiga. 4.  Letakkan inti.  Letakkan air dipenjuru kulit popia.  Balutkan kulit popia dan tekankan sedikit dihujungnya. 5.  Goreng samosa dan biarkan kekuninggan baru diangkat.  Nota- Samosa dikatakan berasal dari tanah Arab dan diperkenalkan ke India pada kurun 13-14 sebelum masihi oleh para pedagang.  Samosa yang asli disediakan dari campuran daging, minyak sapi, bawang dan bahan yang lain.   Samosa juga dikenali sebagai "samushak" atau "Sambusak" sejen

Kangkung Goreng Belacan

Image
Kangkung Goreng Belacan Bahan: 1 ikat kangkung (dibersihkan dan dipotong mengikut saiz yang diingini) 6 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 10 biji cili padi Sedikit belacan 2 camb. ikan bilis Sedikit air Garam dan gula Cara memasaknya: 1.  Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api, belacan dan ikan bilis. 2.  Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. 3.  Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kangkung dan serbuk perasa.  Masak sehingga kangkung separa layu.

Dalca (dhal)

Image
Dalca daging Bahan –             1   kg   Daging/ tulang             150gm   Kacang dal (rendam hingga kembang)             15gm  h alia (Hiris)             6 ulas   Bawang putih (hiris)             2   labu   Bawang besar   (hiris)             2   biji   Cili merah   (belah 2)             1 biji   Cili hijau   (belah 2)             1   camb.  s erbuk kunyit             1   pkt.   Rempah kari daging             3   cm.   Kulit kayu manis             3   kuntum Bunga lawang             3   biji   Buah pelaga             20gm   Asam jawa             2 biji Ubi kentang             10   biji   Buah belimbing             4   biji   Tomato (belah 4)             2   btg.   Terung panjang (belah 4)             1   btg.   Lobak merah (potong sedang)             1 biji kelapa (jadikan 1 mangkuk besar santan)             1   tangkai   Daun kari   Cara membuatnya – Rebus daging & kacang dal berserta rempah, serbuk kunyit sehingga empuk. Masukkan kentang.   Biar

Rojak Buah

Image
Rojak buah Bahan: 12 biji manga muda 8 biji jambu batu 6 biji sengkuang 8 biji timun 4 biji nenas Bahan sos: 60 biji cili kering (rendam dan kisar halus) 2 cawan air asam jawa 8 camb. gula merah 12 camb. gula 12 camb. sos tiram 2 cawan kacang Tanah ( disangai tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk kasar) 12 camb. bijan Cara membuat sos: 1.  Cili, air asam jawa, gula dan sos tiram dicampurkan sebati dan dimasak atas api perlahan. 2.  Biarkan adunan sehingga gula cair dan terlarut dan sos menjadi sedikit pekat. 3.  Tutup api dan masukkan kacang serta bijan, gaul sebati.

Kerabu taugeh dan kerang

Image
Kerabu taugeh dan kerang Bahan: 1 kg taugeh 3 ulas bawang merah dihiris 7 biji cili padi dihiris sedikit belacan (dibakar) 50gm udang kering (direndam) sedikit perahan air limau nipis 1 camb. kerisik garam dan gula secukupnya Cara memasak: 1.  Taugeh dicelur seketika, dan toskan airnya. 2.  Tumbuk udang kering, belacan sehingga lumat. 3.  Gaulkan semua bahan bersama taugeh dan perasakan.

Sup Sayuran Suhuun dan Fucuk

Image
Sup Sayuran Suhun dan Fucuk Bahan: 4 biji ubi kentang (dipotong kecil) 2 biji lobak merah (dipotong serong) 50 gm fucuk50 gm suhuun 3 biji telur garam dan serbuk perasa secukupnya Minyak masak untuk menumis 10gm daun bawang dan daun sup Bahan untuk tumisan: 1 biji cili merah (dihiris) 1 inci halia (dihiris) 1 biji bawang merah (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) 20gm udang kering atau ikan bilis Cara memasaknya: 1.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumisan sehingga kekuninggan dan naik bau. 2.  Masukkan iar, garam dan perasa, kentang dan lobak merah.  Masak sehingga kentang dan lobak      merah separa empuk. 3.  Pecahkan telur ke dalam periuk, biar masak tanpa dikacau. 4.  Masukkan fucuk dan suhun, biar mendidih dan kahir sekali masukkan daun sup dan daun bawang.

Tauhu Sumbat Sambal Kacang

Image
Tauhu Sumbat Sambal Kacang Bahan: 4 keeping tauhu (diratakan dengan sedikit garam dan kunyit) 1 biji sengkuang    ) 1 biji lobak merah )  dipotong nipis memanjang 1 biji timun            ) 200gm taugeh (dicelur seketika) Bahan sambal kacang: 150gm kacang Tanah (goreng tanpa minyak) 1 biji bawang besar    ) 1 ulas bawang putih   ) 3 biji cili merah          ) 1/2 inci belacan (bakar seketika)  Dikisar 5 biji cili padi             ) 2 camb. petis @ otak udang 2 camb. sos cili 1/4 cawan asam jawa sedikit air, gula dan garam Cara memasak: 1.  Tumbuk kasar kacang Tanah (setelah dibuang kulitnya). 2.  Bawang besar dan bawang putih digoreng sekejap.  Kemudian kisar dengan bahan lain bersama      1/2 cawan air masak. 3.  Masukkan bahan kisar dan bahan selebihnya ke dalam periuk dan dimasak sehingga naik bau. 4.  Masukkan kacang secukupnya dan gaul sebati. 5.  Perasakan dengan petis, air asam jawa, sos cili, garam dan gla 6.  Tauhu pula digoreng kekuninggan, biar s

Fruit Tart

Image
Fruit Tartlet Ingredients –             250       gm        Soft flour             1           tbsp.     Caster sugar             A pinch of salt             125       gm        Butter             1           nos        Egg             1 – 2     tbsp.     Fresh milk Method – Add flour and butter together by using “Rub in method”. Beat egg with milk and sugar together in bowl. Add in flour mixture. Rest ½ hour in freeze before start to roll it into shapes. Line a pie shell with this dough. Dock the crust well with a fork to prevent blistering. Bake for 180 0 c around 10 to 15 minutes. Pastry cream –             250       ml         Fresh milk             1           nos        Egg             30         gm        Custard powder             70         gm        Caster sugar             10         gm        Cornflour             Vanila esen        * Add all ingredient into the pot. Boil it with a slow fire until thick. Pour it into the mould tart

Seri Muka

Image
Seri Muka Bahan lapisan bawah: 350 gm pulut (cuci dan rendam 30 minit (kemudian toskan) 220 ml santan cair 1 camt garam 1 camt minyak masak daun pandan secukupnya. Bahan untuk lapisan atas: 300ml santan 6 biji telur 180gm gula daun pandan secukupnya (diblend dan ambil airnya) 4 camb tepung gandum sedikit pewarna hijau secubit garam 2 camb. tepung gandum 2camb. tepung beras Cara membuatnya: Panaskan kukusan, kukus beras pulut sehingga separa masak.  Kemudian masukkan santan dan bahan selebihnya gaul sebati dan tanak sehingga masak.  Sejukkan pulut yang telah masak tadi, di dalam bekas berlainan masukkan pulut tadi dan tekan mampat didalam bekas pengukus. Bahan-bahan untuk lapisan atas, dicampurkan kesemuanya ke dalam sebuah bekas, gaul sebati dan tuang ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.  Kukus sehingga lapisan atas masak.

Kuih Cara Manis

Image
Kuih Cara Manis Bahan: 1 paket tepung gandum 200ml susu segar 1 camb. jus pandan 1 biji telur 1/2 camt. garam Pewarna hijau Gula Daun pandan secukupnya (diblend dengan sedikit air dan diambil jusnya) Cara memasak: 1.  Campurkan semua bahan dan adun sebati kecuali gula. 2.  Gaul sebati sehingga adunan tidak berketul-ketul. 3.  Panaskan acuan, letakkan sedikit mentega atau minyak masak pada bekas adunan. 4.  Masukkan sedikit adunan, biar sekejap, kemudian letakkan sedikit gula ditengah adunan tadi, tutup acuan. 5.  Pastikan api kecil sahaja ketika memasak. 6.  Angkat kuih apabila adunan tidak lagi berbentuk cecair.