Masak Lemak Pisang Muda
Masak Lemak Pisang Muda Masakan legend. Bukan senang nak jumpa nie. Walau cara pembuatan dan bahan yang digunakan amat mudah tapi sekarang nie amat sukar ditemui di kedai makan. Harapkan pasar ramadan adalah jual, pun agak susah untuk ditemui. Akhirnya buatlah sendiri, puas hati. Bagi yang tak pernah merasa jomlah cuba buat. Bahan: 1 biji kelapa (diambil santan) 1 sisir pisang rastali muda (dipotong serong setebal 3cm) 10gm cili padi 5cm kunyit hidup 2 biji bawang besar 20gm ikan bilis 1/2 cawan minyak masak (untuk menumis) Garam secukup rasa Cili merah untuk hiasan Cara membuatnya: 1. Kisar cili padi, kunyit, bawang besar dan tumis kesemuanya sehingga naik bau. 2. Masukkan ikan bilis, tumis sekejap, kemudian masukkan santan pekat dan pisang, biarkan mendidih. 3. Masukkan perasa dan hias dengan cili merah.