Posts

Laksa Sarawak

Image
Bahan: 2 bungkus pes laksa Sarawak 2 bungkus bihun 500gm      udang basah 2 ketul      bahagian dada ayam 500ml       santan pekat 8 biji         telur 1 kiub       serbuk perasa ayam 2 camb.     sos tiram garam dan gula Bahan tambahan: 500gm taugeh dicelur 50gm   daun pudina 10 biji  limau kasturi Isi ayam yang telah dicarik-carikkan Udang yang telah dicelur Telur yang telah didadar nipis daun pudina bawang goreng Bahan utk sambal belacan (kisar lumat): 15 biji cili padi 5 batang cili merah 1 sudu kecil belacan  6 biji limau kasturi (ambil air jusnya) garam dan gula 3 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih 5 sudu besar cili kisar 5 sudu besar udang kering (ditumbuk) pes asam jawa minyak untuk menumis Bahan Perencah Laksa Sarawak: Bahan A- 15 ulas      bawang merah 6   ulas      bawang putih 20 tangkai cili kering (dikisar) 1   cm        lengkuas 4 batang    serai Sedikit belacan 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis 1/2 sudu ke

Bengkang Pandan

Image
Yang nie kalau pekena petang-petang memang sedap.  Originalitynya pakar membuat bengkang nie selalunya mai dari belah utara.   So sesapa yang terasa nak bermak mertuakan orang utara atau nak bersuamikan orang utara mesti kena pandai buat bengkang.  Istimewanya bengkang nie bila ianya mula dibakar, pergh!  bau wangi daun pandan memang harum semerbak. Bengkang Pandan Bahan: 2 cawan tepung gandum (diayak) 5 biji telur ayam (gred A) 600 ml santan (kalau guna santan kotak = 200ml santan kotak + 400ml air) 250 ml jus pandan (daun pandan dikisar bersama sedikit air) 2 camb. mentega, cair dan sejukkan 1/2 camt. garam 1/4 camt. pewarna hijau makanan Cara membuatnya: 1.  Lapik bekas acuan dengan aluminium foil (lebihkan bahagian tepinya supaya mudah untuk mengangkat keluar adunan), Sapukan mentega dipermukaan dalam acuan tadi. 2.  Masukkan semua bahan lain, kacau sebati, Campurkan garam dan mentega cair, Kacau rata dan tapis adunan tadi. 3.  Panaskan oven danmasukkan a

Pandan Cake

Image
Resepi Kek Pandan Berlayer Bahan-bahan : Bahan-bahan untuk kek: 1) 5 biji telur 2) 125g gula 3) 125g tepung gandum* 4) 1 camca teh baking powder* (*disatukan dan diayak) 5) 75ml minyak masak 6) 15g ovalette 7) 4oml air daun pandan + pewarna hijau Bahan-bahan untuk kastard:- Bahan A: 1) 500ml air pandan (kisar 5 helai daun pandan) 2) 180g gula 3) 1 sudu besar serbuk agar-agar segera Bahan B: 1) 400ml santan pekat dalam kotak 2) 85g tepung Hoen Kwee hijau 3) 1 sudu teh pewarna hijau 4) 1/8 sudu teh garam halus Cara-cara: 1) Satukan telur, ovalette, dan gula. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga air daun pandan dan sedikit pewarna. Gaul rata. 2) Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Masukkan ke dalam loyang yang sesuai yang digris dengan butter. Bakar pada suhu 175°C selama 50 minit atau sehingga masak. Setelah kek masak, biarkan sejuk. 3) Satukan

Laksa Johor

Image
Main course BAHAN UNTUK KUAH: 500 gm ikan kembung (rebus, ambil isinya dan kisar. Air rebusan disimpan) 2 liter santan (2 biji kelapa) 40 gm udang kering (rendam dan kisar) 50 ml air asam jawa 60 ml minyak masak 50 gm daun kesom (kisar halus) 5 batang serai 1oogm kerisik   BAHAN UNTUK PES: 2 sudu besar ketumbar 1 sudu besar serbuk jintan manis 2 sudu besar serbuk kari ikan 2 sudu besar cili kisar nota: Jintan manis dan ketumbar perlu disangai terlebih dahulu dan ditumbuk sehingga halus.   BAHAN KISAR: 6 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih 2 sudu kecil lada hitam sedikit halia sedikit cili kering sedikit udang kering   BAHAN HIASAN: Timun (potong nipis dan memanjang) Lada merah (hiris) Bawang besar (hiris) Daun selom Kacang panjang (hiris halus) Telur rebus dan belah dua Limau kasturi (belah dua) Sedikit lobak masin Sedikit taugeh Sedikit hirisan daun selom Sambal belacan   CARA MENYEDIAKAN: 1. Panaskan minya

Paru goreng

Image
BAHAN-BAHAN: 500 gm paru Air secukupnya untuk merebus 2 cawan minyak BAHAN REMPAH: 1 sudu kecil serbuk kunyit 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis 1/4 sudu kecil serbuk jintan putih Garam secukup rasa 1 sudu besar air CARA MENYEDIAKAN: 1.Rebus paru hingga empuk. Sejukkan. 2.Hiris paru nipis-nipis dan lebar. 3.Gaulkan dengan bahan-bahan rempah dan air, perap selama 25 hingga 30 minit. 4.Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga garing.

Sayur kailan

Image
BAHAN-BAHAN: 200 gm kailan Hong Kong 6 keping cendawan hitam 1 sudu besar sos tiram 1 sudu kecil tepung jagung Sedikit air Gula dan garam CARA MENYEDIAKAN: 1. Celurkan kailan separuh masak, angkat dan toskan serta susun di atas pinggan. 2. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak masak dan masukkan sos tiram, sedikit air, cendawan hitam, kicap pekat, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya. 3. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan masak sehingga mendidih dan tuangkan ke atas sayur tadi. Hidangkan.

Masak lemak udang pucuk paku

Image
BAHAN-BAHAN: 1 ikat pucuk paku 200 gm udang 2 cawan santan 9 tangkai cili padi (tumbuk) 3 cm kunyit hidup (tumbuk) 1 keping asam gelugur CARA MENYEDIAKAN: 1.Satukan santan bersama bahan tumbuk dan asam gelugur dalam periuk. 2.Bubuhkan garam dan renehkan sehingga mendidih. 3.Kemudian masukkan udang. Biarkan udang masak. Renehkan lagi. 4.Akhir sekali masukkan pucuk paku. Setelah pucuk paku layu matikan api Tip nak bagi sodap masakan: 1. Gunakan kunyit hidup tetapi jgn terlalu banyak. 2. Santan fresh jgn guna kotak punya kay...

Nasi Kerabu Utara

Image
Nasi Kerabu Bahan untuk nasi –             300       gm                    Beras             1 ½       batang              Serai             2           helai                  Daun limau purut             2           helai                  Bunga itik Bahan untuk panggang –             2           ketul                 Ayam             1           batang              Serai (dititik)             2           biji                    Bawang merah (dikisar)             2           tangkai             Cili kering (dikisar)             1           camb.                Santan             1           camb.                Gula Cara membuatnya – Masak nasi seperti biasa bersama bahan lain. Kesemua bahan kisar dicampurkan ke atas ayam dan gaulkan serta perapkan sehingga 2 hingga 3 jam. Panggang ayam sehingga masak. Hidang bersama nasi, sambal budu dan sambal tumis. Nasi Kerabu Bahan untuk nasi – 300 gm Beras 1 ½ batang

Kurma Daging

Image
Kurma Daging Bahan-bahan: 1 kg daging (dipotong) 5 ulas bawang merah (dihiris) 3 ulas bawang putih (dihiris) 1/2 inci halia (dihiris) 2 camb. rempah kurma 1 1/2 cawan air 3 biji ubi kentang 1 biji tomato 3 biji cili hijau garam dan gula secukup rasa Cara memasaknya: 1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dihiris. Goreng sehingga terbit bau. 2. Masukkan rempah kurma yang dibancuh sedikit air, tumis sehingga pecah minyak 3. Masukkan air, daging dan ubi kentang. 4. Bila daging empuk dan kuah menjadi pekat, masukkan santan dan bahan perasa. 5. Masukkan tomato dan cili. Tutup api bila kuah menjadi pekat.

Sup Ikan merah

Image
Sup Ikan Merah Bahan:  1 ekor Ikan merah (sederhana besar) 5 biji kentang 1 paket suun Bahan tumisan: 2 sup bunjut adabi 2 ulas bawang putih (dihiris) 10 biji bawang merah (dihiris) 3 batang serai (diketuk) 4 kuntum bunga lawang 9 biji buah pelaga 5 biji bunga cengkih 2 batang kulit kayu manis 8 inci halia (diketuk) 5 biji tomato (dibelah 4) Bahan hiasan: 10gm daun sup (dihiris) 10gm daun bawang (dihiris)  Bawang goreng secukupnya   Cara memasaknya: 1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumisan sehingga wangi. 2. Masukkan air secukupnya. 3. Setelah semua ramuan sebati dan mendidih, masukkan ikan. 4. Perasakan dengan bahan perasa secukupnya, setelah ikan masak masukkan tomato. 5. Tutup api dan taburkan bahan hiasan masakan.

Lineis

Image
Lineis Bahan: 1 cawan beras pulut merah (kalau tak ada boleh guna beras pulut perang/ biasa) 1 cawan beras pulut hitam 1 cawan kelapa parut (putih sahaja) Gula secukupnya Daun pisang secukupnya Cara membuatnya: 1.  Kukus beras pulut berasingan sehingga separa masak (lembut). 2.  Kelapa parut dicampurkan dengan gula secukupnya serta sedikit garam. 3.  Campurkan beras pulut dan gaul sebati, kemudian letakkan di atas daun pisang. 4.  Letakkan kelapa parut ditengah beras pulut sebagai inti, balut seperti membalut kuiuh lepat. 5.  Kukus sehingga masak.