Posts

Sambal telur

Image
Sambal telur Bahan: beberapa biji telur yang direbus 1 biji bawang besar 6 ulas bawang putih 1 ketul halia dihiris halus bebrapa sudu makan cili kisar sedikit garam dan gula. Cara memasak: 1.  Kisar semua bahan, tumis sehingga naik bau. 2.  Masukkan cili dan serbuk perasa, masak hingga pecah minyak. 3.  Masukkan telur (yg telah digoreng terlebih dahulu), kacau sebati dan angkat.

Nasi Dagang

Image
Resepi Nasi Dagang Terengganu: Bahan-bahan untuk Nasi: - NASI DAGANG TERENGGANU BAHAN-BAHANNYA :-) 2 cawan penuh beras wangi* (Beras nasi dagang)   1 cawan beras pulut*(*disatukan gaul rata. cuci dan rendam semalaman atau 8 jam) 2 cawan santan segar 1 cawan santan cair 1/2 camca teh gula Garam secukup rasa 1 helai daun pandan 6 biji bawang merah, hiris halus 2 inci halia, mayang halus 1 camca the halba Atau 4 cawan beras biasa * – beras Jati) 1 cawan beras pulut*(*disatukan gaul rata. Cuci dan rendam semalaman atau 8 jam) 3 cawan santan cair + sedikit gula dan garam 1 – 1 ½ cawan santan pekat + sedikit garam 2 sudu halba 6 ulas bawang merah 2 inci halia CARA MEMBUATNYA- 1.    Panaskan kukusan. 2.   Beras wangi + beras pulut yang direndam tadi, ditoskan. Taruk dalam kukus,letakkan daun pandan dan kukus selama 25 minit.   N asi dikukus dengan santan cair hingga masak. 3.   Sementara itu, masukkan garam secukup rasa dan gula ke dala

Daging panggang sos oren

Image
Bahan: 350gm daging (bahagian top side) 1 ulas bawang putih 1 ulas bawang merah 1cm halia sedikit lada hitam garam secukup rasa 1 biji buah oren 3 biji buah pelaga 3 kuntum bunga lawang 3 kuntum bunga cengkih 1cm kulit kayu manis 1 camb. rempah allspice air secukupnya 1 camt. minyak masak Cara memasaknya: 1.  Bersihkan daging. 2.  Tumbuk bawang putih, bawang merah, lada dan halia. Campurkan bahan ini dgn perahan setengah biji oren dan minyak masak; gaul rata pada daging.  Perapkan juga bersama buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan garam.  Perap selama 10-30 minit. 3.  Panaskan minyak dalam kuali non stick, letakkan daging dan tambahkan sedikit air utk empukkan daging.  Balik-balikkan supaya daging masak sekata, biar sehingga air daging menjadi pekat. 4.  Angkat daging, perahkan baki oren ke dalam kuah daging yg terdapat di non stick pan tersebut, dan didihkan sebentar. 5.  Buang rempah ratus yg ada dan curahkan kuah ke atas daging, hidan

Salad yogurt

Image
Bahan: 1 biji epal hijau (didadu tanpa dibuang kulitnya) 1 biji buah oren (ambil isinya) 1/2 biji isi buah naga merah (didadu) 3 biji strawberry (dibelah 4) 1/4 cwn. buah beri biru 1 cwn nanas cube 1 cawan betik (didadu) 1 biji timun (dibuang empulur dan didadu) 1/2 cawan yogurt tanpa lemak 2 camb. madu 1/2 cwn kacang parang panggang Cara menyediakannya: 1.  Satukan semua bahan, tabur sedikit garam dan gaul rata. 2.  Didalam mangkuk berasingan satukan yogurt dan madu dan gaul sebati. 3.  Ketika hendak menghidang baru gaul sebati buahan dengan yogurt dan kacang parang. 

Spagetti Bolognese

Image
Bahan: 425gm Pasta spagetti 3camb. minyak zaitun 2 biji bawang putih (dicincang) 2 biji bawang besar (dicincang) 4 batang saderi 500gm daging cincang 2 camb. puri tomato 425gm tomato (dicincang) 150ml stok daging garam dan lada sulah secukup rasa 2 camb. Oregano 2 camb. keju parmesan 300gm Prego Traditional Tomato Cara memasaknya: 1.  Panaskan minyak dengan api sederhana.  Goreng bawang dan daun saderi, selama 5 minit dan kemudian masukkan bawang putih dan daging cincang. 2.  Masak sehingga naik bau atau 10 minit lebih sehingga daging bertukar warna. 3.  Besarkan api, masukkan puri tomato, kacau dalam 2 minit. 4.  Kemudian masukkan tomato cincang, stok daging, bahan perasa dan origano, tutup kuali dan renihkan masakan selama 30 mint dalam api perlahan sambil dikacau sekali-sekala. 5.  Masak pasta dalam periuk besar berisi air, minyak zaitun dan sedikit garam sehingga pasta lembut sempurna. 6.  Toskan pasta, campurkan sedikit minyak zaitun dan gaul sebati aduna

Chicken Tikka Masala

Image
Bahan: Untuk perapan ayam- 2 cwn plain yogurt 2 camb. jus lemon 1 camb. cili merah pedas 1 camb. jintan putih (dikisar) 1 camb. halia segar (dicincang) 1 camb. jus halia 2 camb serbuk kulit kayu manis garam secukupnya 1 camt. serbuk lada sulah 2 kg ayam (bahagian isi- dipotong dadu) lidi secukupnya Untuk sos- 2 camb. mentega 2 camb. bawang putih cincang 2 camb. cili hijau (potong dadu) 1 camt. serbuk jintan putih 1 camt. garam dan paprika 2 cwn. tomato puri 1 cwn. krim anchor 1/2 cwn. krim masam/ yogurt Cara memasak: 1.  Untuk perapan ayam-      Campurkan semua bahan, sebatikan dan perap bersama ayam selama 30 minit-1 jam. 2.  Untuk sos-      Cairkan mentega di dalam kuali dengan api sederhana.  Tumis bawang putih dan cili hijau      sekejap.  Perasakan dgn. bahan perasa.  Masukkan bahan selebihnya.  Reneh dengan api perlahan      sehingga sos menjadi pekat. 3.  Cucuk ayam pada lidi dan panggang sehingga masak.  Setelah masak angkat dan sapu di

Nasi Lemon dgn Daun Kari

Image
Bahan: 4 cwn. beras basmati 8 cwn. air 2 camt. garam 12 camb. jus lemon 4 camb. minyak sapi 4 camt. biji sawi 5gm daun kari 4 camt. kulit lemon Cara memasaknya: 1.  Basuh beras sejatkan, tambah 8 cawan air dan rendam selama 2 jam di dalam periuk memasak. 2.  Masukkan garam dan separuh jus lemon, didhkan bersama nasi tadi. 3. Tutp periuk dan renehkan 15 minit sehingga air diserap, tuutp api bila nasi telah masak. 4.  Panaskan minyak sapi dan masukkan biji sawi, daun kari, masak sekejap dan masukkan ke dalam nasi. 5.  Tambahkan kulit lemon dan jus lemon, kacau dan ratakan semua adunan hingga sebati.