Posts

Kuih cara berlauk

Image
Bahan bahan : a) Adunan Tepung     1 cawan tepung gandum     1 biji telur     1 sudu kecil minyak sapi     1/2 sudu kecil garam     2 cawan air     sedikit pewarna kuning Cara cara : Adun semua bahan hingga sebati @ blend je. b) inti kuih cara:     200gram daging/ayam - dikisar     2 labu bawang besar- racik halus     3 biji bawang kecil - potong mayang     1 ulas/biji bawang putih - dipotong mayang     1 1/2 sudu besar rempah rendang adabi     1 sudu kecil serbuk kari     garam gula dan perasa secukupnya     sedikit minyak utk menumis Cara cara 1.   Panaskan minyak dan tumis bwang merah dan putih hingga kekuning-kuningan.   2.   Kemudian masukkan rempah kari da n remp ah rendang.. 3.   Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging /ayam kisar, bawang besar, masukkan air     secukupnya hingga daging /ayam masak. 4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya. Hiasan: Bawang goren

agar-agar laici

Image
RESEPI PUDING LAICI Source : Chef Hanieliza Bahan-bahan 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa 6 gelas air 11/2 cawan gula 1 tin susu cair 1 tin laici dalam tin (koyak-koyakkan laici tersebut menjadi halus) 1 tin laici [untuk hiasan] Cara-cara Masakkan agar-agar, air dan gula sehingga mendidih. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Tuangkan dalam acuan dan disejukkan. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi. Version agar-agar laici 2  1 paket agar2 serbuk (10gm) 5 cawan air 8 sudu besar gula 1 tin susu cair (400ml) 1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin 1 helai daun pandan   Cara memasak- - Sama seperti kaedah di atas.

Vadai

Image
BAHAN-BAHANNYA : 250 gram kacang dhal (cuci dan rendam 4 jam) 1 biji bawang besar, (dadu kecil) 1 camca teh jintan manis 2 tangkai cili kering, (gunting kecil2) 1 tangkai daun kari Garam secukup rasa CARA MEMBUATNYA :   1. Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga separa hancur,Tuang ke dalam bekas. 2. Masukkan jintan manis, cili kering, bawang besar dan daun kari . Gaul rata dan tambah garam      secukup rasa. Biar sekejap. 3. Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambik anggaran 1 camca     besar penuh adunan vadai, bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik     dan juga disapu sedikit minyak. 4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.  5. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi     menambah aroma.

Kari daging

Image
                            KARI DAGING UTARA Resepi Oleh :  Sajian Dapur Bonda Rujukkan :  Singgahsana Kitchen 1/2 kg daging batang pinang ~ potong kecil atau hiris sederhana nipis 1 cawan santan pekat ~ ita letak 1/2 cawan 4 biji cili hijau 1 biji bawang besar ~ belah 4 3 keping asam gelugur asir secukupnya 3 biji ubi kentang ~ potong garam dan gula secukup rasa minyak untuk menumis Bahan Kisar 1 sudu besar rempah kari masak merah ~ kalau tak ada guna rempah kari daging BABAS 1/2 sudu besar jintan manis ~ ita sangai dahulu 1/2 sudu besar jintan putih ~ ita sangai dahulu 1 labu bawang besar ~ ita guna bawang kecil dalam 5 ulas 3 ulas bawang putih 1 inc halia Bahan Tumis 1 labu bawang besar ~ hiris halus 3 ulas bawang putih ~ di cincang 2 inc halia ~ hiris halus ita ketuk aje 3 tangkai daun kari ~ di raut 1 batang kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 3 biji cengkih 2 biji buah pelaga 8 sudu besar cili kisar Cara memasak: - Daging cuci bersih dan to

lontong

Image
Antara masakan fabret saya.... tapi bab nak membuat tak berapa nak rajin sebab nak kena buat mise-place yang segala bagai.  So pada sesapa yang dah siap memasak nie bolehlah jemput saya makan sekali ya.... Resepi: 1/2 biji kobis 1 biji karot kacang panjang  tempe- dipotong dan di goreng sebentar. Sengkuang  1 paket suhun ( 50 g ) 1 paket tauhu kering/ fo chu  ( 50 g) 100 g udang basah (udang kering pun boleh) 1 1/2 kelapa parut ( ambil  2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat ) garam secukup rasa Bahan kisar 1 labu bawang besar 3 ulas bawang putih 4 biji cili merah 1 inci kunyit hidup 3/4 inci halia 3/4 inci lengkuas (ketuk) 1 batang serai (ketuk) Cara penyediaan 1. Semua sayur2an di bersihkan dan dipotong memanjang. 2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak. 2. Kemudian masukkan santan cair dan kentang. Masak hingga kuah mendidih. 3. Masukkan  santan pekat dan sayur2 an yang lain, suhun, fo chu dan udang. Kacau selalu agar     s

Soto Banjar

Image
Resepi nie, senang je nak buat sebenarnya.  yang jadi tak berapa nak rajin kalau nak disediakan sebagai 1 hidangan lengkap.  Sebagai 1 hidangan lengkap, soto nie mesti ada sambalnya dan yang paling penting pergedil. Bahan Sup Soto-  1/4 ekor ayam  2 liter air *5-6 daun limau purut (tak ada pun tak apa) Bahan untuk diikat dalam kain kasa/bungkus: 1 batang kulit kayu manis 4 biji cengkih 1/2 biji buah pala 3 biji bunga lawang-  3 biji pelaga * Kalau nak mudah gunakan saja rempah sup bunjut tu. Bahan kisar: 5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih Garam Serbuk lada putih     Bahan Tambahan: Suhun putih, direndam dalam air panas hingga lembut Telur rebus Ketupat/nasi impit Begedil kentang/begedil daging Bawang goreng Daun sup/saleri Sambal kicap Isi ayam yang disiat (direbus terlebih dahulu) Limau kasturi Cara: 1. Rebus ayam dan daun limau purut dalam air bersama bahan dalam kain kasa/bungkus. 2. Tumis bahan ki

Cendawan goreng tepung

Image
Ini febret anak saya yang sulung.  Wah! kalau dia nampak dalam freeze ada cendawan nie pun dah cukup buat dia senyum lebar, kalau digoreng ranggup camnie apatah lagi.  Habis nasi dalam periukpun xsedar dikerjakannya. Bahan-bahan : cendawan  cuci 1 cawan tepung gandum 2 sudu tepung beras 1 cawan air sejuk (dalam peti ais tu) 1 sudu besar tepung jagung 2 camb. tepung tempura Sedikit lada sulah Garam secukupnya -  Adun sebati semua jenis tepung, kepekatan perlu untuk memastikan ketebalan dan     keranggupannya  nanti.   -  panaskan minyak , cukup-cukup untuk goreng cendawan dan tenggelam kan cendawan tu , celup    cendawan dalam tepung dan goreng sampai kekuning-kuningan. -  Angkat dan toskan ..boleh lah makan dengan sos atau mayonis