Posts

Ikan kurau masak asam

Image
BAHAN-BAHAN: 200gm ikan kuraul dibasuh dan ditoskan 2 biji bawang besar | dihiris halus 3 ulas bawang putih | dihiris halus 5 biji cili kering l dipotong 2cm halia l dihiris Air asam jawa secukupnya Gula secukup rasa Minyak untuk menumis secukupnya   CARA MEMASAK:  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng ikan masin talang sehingga garing. Angkat dan       toskan. 2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga layu. 3. Selepas itu masukkan cili kering. Gaul rata. 4. Masukkan air asam jawa dan gula secukup rasa. Kacau sehingga mendidih dan pekat. 5. Masukkan ikan masin talang dan gaul sebati. 6. Angkat dan sedia dinikmati dengan nasi panas.

Bubur lambuk

Image
Bubur Lambuk Ala Kampung Baru  Bahan-Bahan: 2 cawan beras [basuh dan toskan] 1/2 biji kelapa, diambil santan pekat 1/2 kg daging tetel [potong kecil] 2 s/b minyak sapi 3 s/b minyak 2 helai daun pandan [basuh dan dikoyak2kan] garam/gula secukup rasa air 1 cawan udang kering [rendam air panas dan tumbuk lumat] 1 cawan bawang goreng 4 ulas bawang putih [dimayang] 2 biji bawang besar [dimayang] 1 inci halia [dimayang dan potong jadi macam batang mancis] Rempah tumis : 1 batang kulit kayu manis 3 kuntum bunga cengkih 1 kuntum bunga lawang 2 biji buah pelaga 1 sudu kecil halba 2 biji buah keras [ditumbuk] Bahan rempah [ goreng kering dan mesin halus] 1 sudukecil jintah manis (atau jintan putih) 1 sudukecil ketumbar 1 sudukecil lada sulah 1 sudukecil lada hitam Bahan-bahan sampingan [optional] : 2 batang carrot dipotong dadu 1/2 cawan kurma dibuang biji bahan hiasan [mayang] 3 tangkai daun sup 2 tangkai daun bawang Bawang goreng Cara-cara memasak:

Sup tauhu sumbat inti daging

Image
Bahan : Tauhu - dipotong dua secara serong Isi Ayam/daging lembu - cincang Karot, daun sup dan cili merah - dihiris halus Rempah penumis 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga) Bawang merah dan putih - dihiris Cara: - Tauhu digaul dgn garam kunyit dan goreng.  Korek isi tauhu. - Satukan isi ayam bersama karot, daun bawang dan cili merah. Gaul dan perasakan dgn garam. - Sumbat isi ayam ke dalam tauhu tadi. - Tumis bawang dan rempah penumis hingga naik bau. Masukkan air. Bila sudah mendidih,    masukkan tauhu sumbat tadi. Jika ada lebihan isi ayam tadi bulatkan menjadi bebola dan blh    dimasukkan sekali ke dalam sup. - Perasakan dgn garam.

Kuih cara berlauk

Image
Bahan bahan : a) Adunan Tepung     1 cawan tepung gandum     1 biji telur     1 sudu kecil minyak sapi     1/2 sudu kecil garam     2 cawan air     sedikit pewarna kuning Cara cara : Adun semua bahan hingga sebati @ blend je. b) inti kuih cara:     200gram daging/ayam - dikisar     2 labu bawang besar- racik halus     3 biji bawang kecil - potong mayang     1 ulas/biji bawang putih - dipotong mayang     1 1/2 sudu besar rempah rendang adabi     1 sudu kecil serbuk kari     garam gula dan perasa secukupnya     sedikit minyak utk menumis Cara cara 1.   Panaskan minyak dan tumis bwang merah dan putih hingga kekuning-kuningan.   2.   Kemudian masukkan rempah kari da n remp ah rendang.. 3.   Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging /ayam kisar, bawang besar, masukkan air     secukupnya hingga daging /ayam masak. 4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya. Hiasan: Bawang goren

agar-agar laici

Image
RESEPI PUDING LAICI Source : Chef Hanieliza Bahan-bahan 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa 6 gelas air 11/2 cawan gula 1 tin susu cair 1 tin laici dalam tin (koyak-koyakkan laici tersebut menjadi halus) 1 tin laici [untuk hiasan] Cara-cara Masakkan agar-agar, air dan gula sehingga mendidih. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Tuangkan dalam acuan dan disejukkan. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi. Version agar-agar laici 2  1 paket agar2 serbuk (10gm) 5 cawan air 8 sudu besar gula 1 tin susu cair (400ml) 1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin 1 helai daun pandan   Cara memasak- - Sama seperti kaedah di atas.

Vadai

Image
BAHAN-BAHANNYA : 250 gram kacang dhal (cuci dan rendam 4 jam) 1 biji bawang besar, (dadu kecil) 1 camca teh jintan manis 2 tangkai cili kering, (gunting kecil2) 1 tangkai daun kari Garam secukup rasa CARA MEMBUATNYA :   1. Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga separa hancur,Tuang ke dalam bekas. 2. Masukkan jintan manis, cili kering, bawang besar dan daun kari . Gaul rata dan tambah garam      secukup rasa. Biar sekejap. 3. Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambik anggaran 1 camca     besar penuh adunan vadai, bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik     dan juga disapu sedikit minyak. 4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.  5. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi     menambah aroma.

Kari daging

Image
                            KARI DAGING UTARA Resepi Oleh :  Sajian Dapur Bonda Rujukkan :  Singgahsana Kitchen 1/2 kg daging batang pinang ~ potong kecil atau hiris sederhana nipis 1 cawan santan pekat ~ ita letak 1/2 cawan 4 biji cili hijau 1 biji bawang besar ~ belah 4 3 keping asam gelugur asir secukupnya 3 biji ubi kentang ~ potong garam dan gula secukup rasa minyak untuk menumis Bahan Kisar 1 sudu besar rempah kari masak merah ~ kalau tak ada guna rempah kari daging BABAS 1/2 sudu besar jintan manis ~ ita sangai dahulu 1/2 sudu besar jintan putih ~ ita sangai dahulu 1 labu bawang besar ~ ita guna bawang kecil dalam 5 ulas 3 ulas bawang putih 1 inc halia Bahan Tumis 1 labu bawang besar ~ hiris halus 3 ulas bawang putih ~ di cincang 2 inc halia ~ hiris halus ita ketuk aje 3 tangkai daun kari ~ di raut 1 batang kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 3 biji cengkih 2 biji buah pelaga 8 sudu besar cili kisar Cara memasak: - Daging cuci bersih dan to