Ikan cencaru Sumbat
Bahan-Bahan: 4 ekor ikan cencaru sedikit garam sedikit kunyit minyak untuk menggoreng 1 senduk minyak masak, untuk menumis sambal kisar Bahan untuk dikisar atau ditumbuk halus: 3 sudu besar cili kisar 3 ulas bawang putih 5 biji bawang merah 1 inci belacan bakar 1 inci halia 1 sudu besar jus pekat asam jawa 1 batang serai, optional 1 sudu besar gula pasir atau gula melaka garam secukupnya Cara-cara untuk memasak: Bersihkan cencaru dengan cara belah belakang, tanpa belah di hadapan atau bahagian perut. Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan. Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak. Cara-cara untuk masak sambal: 1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak. Angkat dan sejulkan.