Tuesday, September 29, 2009

Tartlet yummy....

Actually untuk tarlet cases, penyediaan awal adalah amat penting kerana untuk membuat tarlet cases itu pun sebenarnya memakan masa yang banyak. From a part nak timbang barang, nak uli bahan, simpan dalam chiller then canai dan bentukkan di dalam mould and lastly bakar.

Untuk memudahkan kerja saya mengesyorkan agar anda membuat tarlet cases ini terlebih dahulu dan simpan didalam bekas kedap udara. Tarlet cases yang dimasak dengan cara yang betul, elok masaknya dan disimpan pula didalam bekas kedap udara boleh disimpan untuk jangkamasa yang lama (setahun lebih pun boleh tahan lagi). Tapi kalau buat kat rumah saya, seminggu dah licin sebab saya pun suka makan.

Disini saya sertakan 2 version cara untuk membuat tarlet cases untuk dikongsi dengan anda semua.

Version 1 -
Bahan :
250 gm Tepung gandum
125 gm butter
1 biji telur
60 gm gula caster
secubit garam
sedikit susu segar
vanilla esen
Version 2 -

Bahan :
250 gm tepung serbaguna
2 cams susu tepung
125 gm butter (sejuk)
50 gm gula aising
1 biji telur

Beza di antara keduanya ialah resepi yang menggunakan version 1, rasanya adalah lebih berlemak, rasa butternya sangat terasa dihujung lidah anda dan ianya adalah resepi yang asli. Manakala resepi yang menggunakan version 2, rasanya tidak terucap; sedap sangat (hinggakan anda akan berasa nak marah jika ada yang tetiba kawan anda meminta sedikit tarlet anda). memang rasa cam tak nak bagi, sebab layn abis......

Fish and Chip

Bahan utk ikan- Sedikit tepung gandum (sekadar untuk menyalut ikan) Sedikit tepung jagung (masukkan dalam tepung gandum) Sedikit garam Sedik...