Monday, July 26, 2010

Nasi lemak


Nasi lemak buah bidara... sayang selasih hamba lurutkan; hilang emak hilang saudara.... kerana kasih hamba turutkan.... Nie statement dari cite dulu-dulu. Statement sekarang apa ek... Nasi lemak sepanjang jalan kat Taman Pauh.... sayang perut lapar hamba rembatkan; hilang rm tak ingat berapa..... kerana laparnya pasal hamba beli sampai abis.... Ha..ha.. ha. nie saje jer nak promo nasi lemak kat Taman Pauh tu (tapi yang dijual kat tempat abang burger tu really sedap....).

Saya puasa hari nie, melatihkan diri menunggu ramadhan (alahai.....). Tetiba teringatkan nasi lemak. Mungkin ada juga yang seperti saya, jadi apa tunggu lagi meh kita balik dan masak. Actually, nasi lemak nie cara penyediaanya ada pelbagai version. Sebelah Penang; nasi lemaknya tidak dibubuh santan, cuma bawang ditumis bersama mentega (nak sedap guna minyak sapi) kemudian dimasukkan beras, bahan yang berkaitan dan sedikit gula. Sebelah KL, nasi lemaknya tidak menggunakan santan... hampir separuh nasi lemak yang dijual tiada terasa santannya. Yang selalu letak santan adalah nasi lemak orang Kedah....

bahan untuk nasi lemak -
3 sukatan cawan beras
sedikit Halia (dihiris)
3 biji bawang merah (dimayang)
1 biji bawang besar (dibelah 4)
sedikit halba, lada hitam, gula dan garam
250ml santan
2 batang serai
2 helai daun pandan

Cara membuatnya -
1. Basuhkan beras dan toskan.
2. Panaskan periuk, tumiskan bawang dan
halia.
3. Masukkan beras, dan bahan selebihnya.
4. Biar sehingga masak.

Bahan sambal ikan bilis -
200 gm ikan bilis (digoreng berasingan)
50 gm cili boh
4 biji bawang besar (dimayang)
Gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya -
1. Panaskan api dan tumis cili boh.
2. Masukkan bawang besar berserta gula dan garam.
3. Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah siap digoreng.

Nota - Ikan bilis digoreng terlebih dahulu bertujuan untuk memberi rasa ranggup pada
sambalnya. saya tidak memasukkan asam jawa, untuk memudahkan proses memasak
dan menjimatkan masa.

Selamat menjamu selera.... nasi lemak nie sedap dimakan panas-panas bersama tempe goreng, kacang goreng, timun dan sayur kangkung goreng belacan.