Wednesday, April 17, 2013

Kuih Keria


Kuih Keria

Sedapnya kalau dapat ngadap kuih keria nie pepanas time petang.  Seketul-seketul diambil, tambah sedap bila kuih keria nie dibuat dengan penuh kasih sayang.  Tahu ke apa maksud saya "dibuat dengan penuh kasih-sayang tu"? Maksud saya dibuat dengan menggunakan sukatan bahan yang betul.  Takdelah cam yang selalu kita beli (lebih tepung dari keledek). 

Makan memang sedap.... tapi nak membuatnya nampak mudah tapi berkecah dapur dibuatnya.  Tangan toksah duk katalah.  Habis berlemuih (comot).  Untuk anda semua, saya kongsikan hari nie resepi kuih keria atau dalam loghat utara nya cuk@ chuq keria.


Bahan:
1/2 kg ubi keledek
1 cawan tepung gandum
1 camt. baking powder
8 camt gula
1/2 cawan air atau secukupya

Cara membuatnya:
1.  Kupas kulit keledek.  Potong besar-besar kemudian direbus hingga empuk.
2.  Lenyek keledek ini semasa masih panas hingga lumat atau hancur.
3.  Masukkan tepung hingga adunan tidak melekat di telapak tangan serta bahan-bahan lain.
4.  Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, bulatkan adunan dan lubangkan ditengahnya (macam gegelung getah).
5.  Goreng dengan menggunakan api yang sederhana hingga kekuninggan, toskan.
6.  Didihkan air dan dicampurkan gula.  Masak hingga air likat dan masukkan kuih keria yang telah disejat tadi dalam adunan gula. 
7.  Ratakan kuih pada gula dan sedia untuk dihidang.





Tuesday, April 16, 2013

Chocolate mousse cake



Chocolate Moist Cake

Sponge cake-

Bahan:
1 kg Sponge mix flour (boleh diperolehi di kedai2 pastry)
1 kg Eggs
250 gm Water
250 gm Corn oil

Cara membuatnya:
1. Campurkan kesumua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas pemutar dan putar adunan dengan kelajuan
    tinggi menggunakan whisk.
2. Bila adunan mengembang 3 kali ganda, barulah dimasukkan dengan corn oil.
3. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan pembakar, anggaran 1/2 bekas penuh.
4. Bakar pada suhu 1800c selama 45 minit.
5. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus keluarkan kek dari acuannya.
6. Biar sejuk seketika sebelum menghias.
7. Adunan ini boleh menghasilkan 6 biji kek bersaiz besar.


Bahan untuk menghias:
Parutan coklat masakan
Whipping cream
Syrup (boleh juga gunakan air dari dark pitted cherries)
Cream cheese
Serbuk koko atau coklat masakan yang telah dicairkan

Cara membuatnya:
1. Sponge cake coklat dipotong kepada 2 atau 3 bahagian yang sama besar.
2. Letakkan syrup pada setiap lapisan kek.
3. Sapukan whipping kek di atas setiap lapisan kek.
4. Akhir sekali hiaskan dengan whipping cream, parutan coklat atau coklat rice dan marchinno cherries.