Friday, March 4, 2011

Black Forest Cake

 

Ini adalah kek pertama yang dibuat oleh mama semasa saya kecil dulu.  Habil saya kerjakan.  Rasanya lazat, kerana ada kesinambungan rasa antara sponge cake dan dark pitted cherries; yang kemudiannya disaluti pula dgn cream yang sememangnya marvellous.
Sponge cake-
Bahan:
1     kg      Sponge  mix flour (boleh diperolehi di kedai2 pastry)
1     kg      Eggs
250 gm     Water
250 gm     Corn oil

Cara membuatnya:
  1. Campurkan kesumua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas pemutar dan putar adunan dengan kelajuan tinggi menggunakan whisk.
  2. Bila adunan mengembang 3 kali ganda, barulah dimasukkan dengan corn oil.
  3. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan pembakar, anggaran 1/2 bekas penuh.
  4. Bakar pada suhu 1800c selama 45 minit.
  5. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus keluarkan kek dari acuannya.
  6. Biar sejuk seketika sebelum menghias.

Bahan untuk menghias:
1    biji      Sponge cake
Dark pitted cherries
Maraschino cherries
Parutan coklat masakan
Whipping cream
Syrup (boleh juga gunakan air dari dark pitted cherries)

Cara membuatnya:
  1. Sponge cake coklat dipotong kepada 2 atau 3 bahagian yang sama besar.
  2. Letakkan syrup pada setiap lapisan kek.
  3. Sapukan whipping kek di atas setiap lapisan kek.
  4. Letak dark pitted cherries pada keseluruhan permukaan 2 lapisan kek.
  5. Akhir sekali hiaskan dengan whipping cream, parutan coklat atau coklat rice dan marchinno cherries.


Tuesday, March 1, 2011

Sambal Tumis Udang




Bahan:
1    Kg        Udang (sederhana besar)
5    Biji        Cili merah
2    Cm        Halia
Cuka dan gula secukup rasa
1    Camt.     Tepung jagung
1    Tangkai   Daun sup
1    Tangkai   Daun bawang
2    Ulas        Bawang putih
2    Cawan    Sos tomato
1/2 Cawan   Air
1/4 Cawan    Minyak Masak
Garam dan lada hitam
5    Cm        Belacan
Sedikit air asam jawa
Cara menyediakannya:
  • Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga kuning.
  • Masukkan cili merah yang telah dikisar serta udang.
  • Campurkan bahan perasa selebihnya.
  • Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
  • setelah hampir masak, masukkan daun bawang dan daun sup.
  • Angkat dan hidangkan.

Sambal Udang