Posts

Swiss roll

Image
beberapa student menghubungi saya untuk mendapatkan resepi istimewa untuk raya nie. Sebenarnya ilmu memasak saya tidaklah sehebat mana, tapi memandangkan kesungguhan pelajar untuk mengorek resepi (terutamanya Wan danial) jadi di sini saya perturunkan beberapa resepi untuk tatapan anda mencubanya.... Swiss roll Bahan - 45 gm soft flour (tepung gandum biasa pun boleh gak) 25 gm Corn flour 3 gm Baking powder 13 gm Ovalate 120gm caster sugar 5 biji telur 23 ml water 60 gm melt marjerin (atau boleh gunakan corn oil) Cara membuatnya - Masukkan semua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas dan putar dengan kelajuan tinggi menggunakan whisk sehingga adunan naik gebu seperti membuat bahulu. Masukkan corn oil dan putar around 5 minit sehingga adunan sebati. Masukkan ke dalam dulang yang telah digres terlebih dahulu dan diletakkan dengan kertas minyak (yang juga telah digres). Ambil sebahagian (sedikit adunan) dan warnakan. Lorekkan membentuk corak yang diin