Tuesday, March 1, 2011

Sambal Tumis Udang




Bahan:
1    Kg        Udang (sederhana besar)
5    Biji        Cili merah
2    Cm        Halia
Cuka dan gula secukup rasa
1    Camt.     Tepung jagung
1    Tangkai   Daun sup
1    Tangkai   Daun bawang
2    Ulas        Bawang putih
2    Cawan    Sos tomato
1/2 Cawan   Air
1/4 Cawan    Minyak Masak
Garam dan lada hitam
5    Cm        Belacan
Sedikit air asam jawa
Cara menyediakannya:
  • Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga kuning.
  • Masukkan cili merah yang telah dikisar serta udang.
  • Campurkan bahan perasa selebihnya.
  • Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
  • setelah hampir masak, masukkan daun bawang dan daun sup.
  • Angkat dan hidangkan.

Sambal Udang

No comments: