Sup Ponas Bidayuh
Bahan:
2 ulas bawang putih
2 btg. serai
sedikit sambal belacan
garam secukup rasa
1 cawan parutan ubi kayu
2 biji cili merah
Cara memasaknya:
1. Tumis bawang putih sehingga wangi.
2. Tambah sedikit air dan masukkan cili merah yg telah dimayang racik halus, serai yg telah diketuk, sambal belacan dan garam.
3. Bila adunan telah sebati dan naik bau, masukkan ubi kayu.
4. Masak hingga ubi kayu bertukar jernih warnanya.
Nota-
Sup ponas ini menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama pembuatannya. Bagi masyarakat Bidayuh sup ini sesuai dihidangkan bersama ikan pusuk dan linut. Sup ini lebih sedap jika ditambah sayuran kampung dan lada di dalam ramuan memasaknya.
Rujukan-
1. saji.my/makanan-tradisional-bidayuh
2. ms.m.wikipedia.org/wiki/masakan_Sarawak
Comments