ayam masak kacang gajus (Szechuan chicken cashew nut)
bahan2nya:
3 keping dada ayam (bahagian lain pun boleh kalau suka)
1 cawan tepung gandum
5 camb. serbuk penaik
1 camb. tepung jagung
3 biji telur
2 sudu besar kicap manis cap kipas udang
2 sudu sos tiram
segeggam biji gajus (cashewnuts)
10 batang cili kering (direndam, potong satu inci dan tos kering)
4 biji bawang putih diketuk
2 biji bawang besar dibelah empat dan dicerai-ceraikan
dua inci halia muda (diris nipis nipis)
1 sudu besar tepung jagung
beberapa titis minyak bijan
minyak masak
1 cawan stok ayam
1 camt lada sulah
1 biji lada benggala (hijau)
segenggam daun bawang (dipotong)
Cara membuatnya:
3 keping dada ayam (bahagian lain pun boleh kalau suka)
1 cawan tepung gandum
5 camb. serbuk penaik
1 camb. tepung jagung
3 biji telur
2 sudu besar kicap manis cap kipas udang
2 sudu sos tiram
segeggam biji gajus (cashewnuts)
10 batang cili kering (direndam, potong satu inci dan tos kering)
4 biji bawang putih diketuk
2 biji bawang besar dibelah empat dan dicerai-ceraikan
dua inci halia muda (diris nipis nipis)
1 sudu besar tepung jagung
beberapa titis minyak bijan
minyak masak
1 cawan stok ayam
1 camt lada sulah
1 biji lada benggala (hijau)
segenggam daun bawang (dipotong)
Cara membuatnya:
Ayam dibersihkan, cuci dan potong dadu. jangan tebal sangat tapi
pastikan semuanya sama saiz. Campuran tepung dicelupkan pada ayam dan kemudian ayam yang telah bersalut tadi dicelupkan pula ke dalam telur dan disalut kembali dgn tepung.
panaskan kira-kira empat sudu besar minyak dan goreng cili kering (yang telah direndam dan dipotong selebar 1 inci) sampai garing guna api sederhana. keluarkan cili. asingkan. masukkan pula bawang putih yang telah diketuk dan halia muda. goreng kira2 dua minit,
Masukkan isi ayam. besarkan api. masukkan dua sudu kicap manis dan dua sudu sos tiram. kacau hingga rata. pelankan api dan campakkan bawang besar yang telah dibelah empat tadi.
campurkan satu sudu besar tepung jagung dengan dua sudu besar air. besarkan api dan masukkan tepung jagung ke dalam masakan tadi. gaul pantas pantas hingga nampak tepung sudah pekat dan sebati dengan ayam. pastu tutup api, campakkan cili kering goreng, gajus dan titiskan sedikit minyak bijan.
Akhir sekali masukkan sayuran dan bahan selebihnya, masak sekejap dan tutup api.
panaskan kira-kira empat sudu besar minyak dan goreng cili kering (yang telah direndam dan dipotong selebar 1 inci) sampai garing guna api sederhana. keluarkan cili. asingkan. masukkan pula bawang putih yang telah diketuk dan halia muda. goreng kira2 dua minit,
Masukkan isi ayam. besarkan api. masukkan dua sudu kicap manis dan dua sudu sos tiram. kacau hingga rata. pelankan api dan campakkan bawang besar yang telah dibelah empat tadi.
campurkan satu sudu besar tepung jagung dengan dua sudu besar air. besarkan api dan masukkan tepung jagung ke dalam masakan tadi. gaul pantas pantas hingga nampak tepung sudah pekat dan sebati dengan ayam. pastu tutup api, campakkan cili kering goreng, gajus dan titiskan sedikit minyak bijan.
Akhir sekali masukkan sayuran dan bahan selebihnya, masak sekejap dan tutup api.
Comments