Daging masak Hitam
BAHAN-BAHAN
1 Kilo daging
100 - 200gm gula merah(ikut kesesuaian)
4 camb. Kicap pekat karamel
1 Kilo daging
100 - 200gm gula merah(ikut kesesuaian)
4 camb. Kicap pekat karamel
Bahan Kisar:
6 batang serai
1 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
30 tangkai cili kering
150 gm kismis hitam atau prune (direndam dahulu)
BAHAN TUMIS
2 biji buah keras (diketuk)
1 batang kayu manis
1 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
5 ulas bawang merah (dimayang)
100 gm rempah kurma
Minyak masak
30 gm kerisik
sedikit air asam jawa
2 biji buah keras (diketuk)
1 batang kayu manis
1 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
5 ulas bawang merah (dimayang)
100 gm rempah kurma
Minyak masak
30 gm kerisik
sedikit air asam jawa
CARA MEYEDIAKANNYA
1.Perapkan daging dengan kicap pekat dan gula merah selama setengah jam
2.Panaskan minyak tumis bahan tumis hinggga naik bau,kemudian masukan bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah kurma biar sehingga pecah minyak dan naik bau.
4. Masukkan air asam jawa dan kacau rata.
5.Seterusnya
masukan daging yang telah diperap tadi masak hingga daging empuk.
6. Masukkan kismis , akhirnya masukkan kerisik . perasakan dengan garam.
7. Masak hingga kuah pekat dan daging empuk sempurna.
Comments