Daging masak Hitam

                                   Foto dari sumber internet

BAHAN-BAHAN
1 Kilo daging
100 - 200gm gula merah(ikut kesesuaian)
4 camb. Kicap pekat karamel

Bahan Kisar:
6 batang serai
1 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
30 tangkai cili kering
150 gm kismis hitam atau prune (direndam dahulu)

BAHAN TUMIS
2 biji buah keras (diketuk)
1 batang kayu manis
1 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
5 ulas   bawang merah (dimayang)
100 gm rempah kurma
Minyak masak 
30 gm kerisik
sedikit air asam jawa

CARA MEYEDIAKANNYA
1.Perapkan daging dengan kicap pekat dan gula merah selama setengah jam
2.Panaskan minyak tumis bahan tumis  hinggga naik bau,kemudian masukan bahan kisar hingga pecah minyak.
3.  Masukkan rempah kurma biar sehingga pecah minyak dan naik bau.
4.  Masukkan air asam jawa dan kacau rata.
5.Seterusnya masukan daging yang telah diperap tadi  masak hingga daging empuk.
6.  Masukkan kismis , akhirnya masukkan kerisik . perasakan dengan garam.
7.  Masak hingga kuah pekat dan daging empuk sempurna.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh