Kobis Goreng Mamak
KOBIS GORENG MAMAK
Bahan-bahannya: (anggaran makan untuk 10 – 14 tetamu)
1 biji kobis – anggaran 1 kg
1 sudu besar pes halia bawang putih
3 ulas bawang putih – dihiris halus
3 ulas bawang kecil – dihiris halus
3 tangkai daun kari – dilurut daunnya
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk lada putih
3 – 4 cili kering
2 biji cili hijau/merah - dihiris
Lobak merah - dihiris mancis -
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Penyediaannya:
1. Bersihkan dan potong empat bahagian.
Potong dan buang bahagian tengah. Buka sehelai ke sehelai dan bersihkan
(rujuk cara membersihkannya pada no. 2 tip-tip masakan sayur kobis).
Kemudian dipotong halus (lebar 4 – 5mm). Selepas dipotong, bersihkan
sekali lagi dan toskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Bila
minyak panas tumiskan biji sawi. Bila biji sawi dah mula meletup,
masukkan segera bawang putih yang telah dihiris halus. Bila bawang putih
mula wangi ( 3 – 5 saat), masukkan hirisan bawang kecil dan juga cili
kering dan daun kari. Bila bawang bertukar kekuningan, masukkan segera
pes bawang putih halia (ini dilakukan dengan cepat, sekiranya minyak
terlalu panas, masukkan satu sudu lagi minyak baharu dalam kuali untuk
kurang kepanasan minyak dalam kuali).
3. Masukkan serbuk jintan putih, serbuk
cili, serbuk lada putih, dan serbuk kunyit. Goreng sehingga pecah
minyak. Bila minyak mula timbul, masukkan sayur kobis. Kuatkan api dan
goreng cuma dalam tempoh 3 minit. Sederhanakan api dapur dan tutup
gorengan dengan tudung. Jangan biarkan terlalu kering dan hingga hangus.
Yang selamat masukkan 1 cawan air. Biarkan sayur gorengan itu masak
bertutup selama 10-15 minit dengan api yang sederhana.
4. Buka tudung, masukkan garam dan gula
secukup rasa. Masukkan hirisan cili hijau atau merah dan hirisan lobak
merah. Keluarkan dan hidangkan dengan daun rempah (corriander). Anda
juga boleh gunakan kacang campur sejuk beku gantikan karot.
Cuba resepi ini bersama ayam masak , lauk nasi kandar seperti daging masak itam atau kari ayam.
Comments