Kobis Goreng Mamak

                                   
Foto sumber dari majalah RASA

KOBIS GORENG MAMAK

Bahan-bahannya: (anggaran makan untuk 10 – 14 tetamu)
1 biji kobis – anggaran 1 kg
1 sudu besar pes halia bawang putih
3 ulas bawang putih – dihiris halus
3 ulas bawang kecil – dihiris halus
3 tangkai daun kari – dilurut daunnya
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk lada putih
3 – 4 cili kering
2 biji cili hijau/merah - dihiris 
Lobak merah - dihiris mancis  -
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Penyediaannya:
1. Bersihkan dan potong empat bahagian. Potong dan buang bahagian tengah. Buka sehelai ke sehelai dan bersihkan (rujuk cara membersihkannya pada no. 2 tip-tip masakan sayur kobis). Kemudian dipotong halus (lebar 4 – 5mm). Selepas dipotong, bersihkan sekali lagi dan toskan.

2. Panaskan minyak di dalam kuali. Bila minyak panas tumiskan biji sawi. Bila biji sawi dah mula meletup, masukkan segera bawang putih yang telah dihiris halus. Bila bawang putih mula wangi ( 3 – 5 saat), masukkan hirisan bawang kecil dan juga cili kering dan daun kari. Bila bawang bertukar kekuningan, masukkan segera pes bawang putih halia (ini dilakukan dengan cepat, sekiranya minyak terlalu panas, masukkan satu sudu lagi minyak baharu dalam kuali untuk kurang kepanasan minyak dalam kuali).

3. Masukkan serbuk jintan putih, serbuk cili, serbuk lada putih, dan serbuk kunyit. Goreng sehingga pecah minyak. Bila minyak mula timbul, masukkan sayur kobis. Kuatkan api dan goreng cuma dalam tempoh 3 minit. Sederhanakan api dapur dan tutup gorengan dengan tudung. Jangan biarkan terlalu kering dan hingga hangus. Yang selamat masukkan 1 cawan air. Biarkan sayur gorengan itu masak bertutup selama 10-15 minit dengan api yang sederhana.

4. Buka tudung, masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan hirisan cili hijau atau merah dan hirisan lobak merah. Keluarkan dan hidangkan dengan daun rempah (corriander).  Anda juga boleh gunakan kacang campur sejuk beku gantikan karot.

Cuba resepi ini bersama ayam masak , lauk nasi kandar seperti daging masak itam atau kari ayam.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh