Sayur Pak Choy sos tiram

 
     Foto dari sumber Chenom 

      Pak Choy sos tiram-
Bahan-
5 pokok sayur pak choy
Sedikit garam
 
Bahan sos-
3-4 sudu besar sos tiram
8 ulas bawang putih (cincang halus)
1 cm halia (cincang halus)
Sedikit serbuk pati ayam
1 sudu the tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
 
Bahan hiasan-
Sedikit bawang goreng
Hirisan cili padi
 
 Cara memasak:
1.     Panaskan air dengan sedikit garam sehingga mendidih, celur sayur pak choy sebentar hingga layu.  Kemudian angkat dan tapiskan.
2.     Masukkan sayur ke dalam kiub ais untuk menghentikan proses memasak dan bagi mengekalkan hijau sayur.
3.     Tapis sayur dan kemudian susun di atas pinggan.
4.     Untuk masak kuah, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta halia sehingga kekuninggan dan naik bau.
5.     Masukkan sos tiram, pati ayam dan air sedikit.

N Nota -
1. Sayur pak choy perlu masih ranggup semasa dihidangkan.

gdRujukan -
1. 1. https://cookpad.com/my/recipes/24554533?ref=search&search_term=pak+choy
2  2. https://resepichenom.com/resepi/pak-choy-tumis-sos-tiram#google_vignette22tt

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh