Sayur Pak Choy sos tiram
Pak Choy sos tiram-
Bahan-
5 pokok sayur pak choy
Sedikit garam
Bahan sos-
3-4 sudu besar sos tiram
8 ulas bawang putih (cincang halus)
1 cm halia (cincang halus)
Sedikit serbuk pati ayam
1 sudu the tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Bahan hiasan-
Sedikit bawang goreng
Hirisan cili padi
Cara memasak:
1. Panaskan air dengan sedikit garam sehingga mendidih, celur sayur pak choy sebentar hingga layu. Kemudian angkat dan tapiskan.
2.
Masukkan
sayur ke dalam kiub ais untuk menghentikan proses memasak dan bagi mengekalkan
hijau sayur.
3.
Tapis
sayur dan kemudian susun di atas pinggan.
4.
Untuk
masak kuah, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta halia sehingga
kekuninggan dan naik bau.
5.
Masukkan
sos tiram, pati ayam dan air sedikit.
Bahan-
5 pokok sayur pak choy
Sedikit garam
3-4 sudu besar sos tiram
8 ulas bawang putih (cincang halus)
1 cm halia (cincang halus)
Sedikit serbuk pati ayam
1 sudu the tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Sedikit bawang goreng
Hirisan cili padi
1. Panaskan air dengan sedikit garam sehingga mendidih, celur sayur pak choy sebentar hingga layu. Kemudian angkat dan tapiskan.
N Nota -
1. Sayur pak choy perlu masih ranggup semasa dihidangkan.
gdRujukan -
1. 1. https://cookpad.com/my/recipes/24554533?ref=search&search_term=pak+choy
2 2. https://resepichenom.com/resepi/pak-choy-tumis-sos-tiram#google_vignette22tt
Comments