Beef ginger (Daging goreng Halia)

 
                                   Foto dari sumber majalah RASA
Bahan-
1 kg daging (bahagian topside)
2 sudu Kicap cair
1 sudu teh Lada sulah
10cm halia (dicincang halus)
Gula dan garam secukupnya
Minyak masak
2 sudu besar minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
1 paket cendawan (potong nipis)
1 biji cili benggala hijau (potong nipis memanjang)

Bahan kuah Beef ginger-
1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
1 1/2 sudu makan sos tiram (dibancuh dengan 6 sudu makan air)
5gm halia (dihiris nipis)
4 biji bawang merah 
1 tangkai daun bawang
sedikit serbuk lada hitam

Cara memasak-
1. Hiris daging nipis.
2. Perap daging dengan kicap cair, lada sulah, halia, gula, garam, minyak masak, minyak bijan dan tepung jagung.
3. Gaul daging dan sebatikan dengan semua bahan di atas, ketepikan.
4. Panaskan kuali dan masukkan minyak sedikit.
5. Masukkan daging dan goreng sebentar.  Angkat dan ketepikan.
6. Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan bawang, halia dans sedikit hirisan daun bawang.
7. Masukkan daging yang telah digoreng tadi.
8. Masukkan air bancuhan sos tiram dan sedikit serbuk lada hitam.
9. Masukkan air bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Tambahkan bahan selebihnya.
10. Masak dengan api yang kuat.

Rujukan-
1. https://www.rasa.my/wajib-cuba-resepi-beef-ginger-sedap-ala-restoran-cina-muslim

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh