Ayam masak Perattal

 
                       Bahan foto dari sumber internet

Bahan-
1 ekor ayam (dipotong kecil)
sedikit daun ketumbar (tiada pun tak apa)
2 1/2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk kari ayam dan daging
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
serbuk perasa
4 biji ubi kentang 
200gm yogurt

Bahan tumis-
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh biji ketumbar
3 batang cili kering
1 biji tomato (dipotong 4)
1 batang kulit kayu manis
1-2 batang daun kari

Bahan kisar-
5 ulas bawang putih
2 cm halia
5 biji bawang merah

Cara memasak -
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Panaskan kuali dan masukkan bahan rempah 4 sekawan serta daun kari.
3. Masukkan bahan yang telah dikisar.
4. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Masukkan ayam, kentang, yogurt dan serbuk kunyit.
6. Kacau sebati dan masukkan buah tomato.
7. Masukkan serbuk cili dan kari ayam.
8. Kacau sebati dan masukkan bahan perasa. Biar ayam masak dengan api yang sederhana besar.  Kacau sekali sekala.  Kalau nampak kering masukkan air.
9. Masukkan daun ketumbar, masak dalam 5 minit lagi dan boleh dihidangkan.

Info -
1. Ayam perattal boleh dimakan bersama nasi, capati, tosai, idle, roti canai, lemang dan ketupat.

Rujukan -
1. rasa.my/cara-masak-chicken-perattal-yang-mudah
2. cookpad.com/my/search/perattal

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh