Sambal Tumis Udang
Bahan:
1 Kg Udang (sederhana besar)
5 Biji Cili merah
2 Cm Halia
Cuka dan gula secukup rasa
1 Camt. Tepung jagung
1 Tangkai Daun sup
1 Tangkai Daun bawang
2 Ulas Bawang putih
2 Cawan Sos tomato
1/2 Cawan Air
1/4 Cawan Minyak Masak
Garam dan lada hitam
5 Cm Belacan
Sedikit air asam jawa
Cara menyediakannya:
- Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga kuning.
- Masukkan cili merah yang telah dikisar serta udang.
- Campurkan bahan perasa selebihnya.
- Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
- setelah hampir masak, masukkan daun bawang dan daun sup.
- Angkat dan hidangkan.
Sambal Udang |
Comments