Thursday, May 8, 2014

Pajeri Buah Ara

Pajeri Buah Ara
Bahan-
beberapa biji buah ara
3 cawan santan pekat (dari sebiji kelapa)
1 inci halia (dimayang halus)
5 ulas bawang merah        )
2 ulas bawang putih          )  Dikisar halus
1 camb. udangkering        )
1cm kulit kayu manis
6 camb. rempah kari ikan (dibancuh dengan air)
sedikit minyak masak
2 camb. gula merah
2camb. kerisik
Garam secukup rasa


Cara memasaknya-
1.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan rempah kari.
2.  Masukkan kerisik dan buah ara.  Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk dan sehingga buah ara sedikit lembut.
3.  Masukkan santan dan garam serta gula merah.
4.  Masak sehingga kuah menjadi pekat dan naik minyak.


No comments: