Sayur-sayuran musim bunga
Sayur-sayuran musim bunga Bahan- 1 batang lobak merah (dihiris nipis) Brokoli, bunga kobis, putik jagung secukupnya (dipotong kecil) 2 ulas bawang putih (di mayang) 2 biji bawang merah (dihiris) 3/4 camt. garam 2 camt. gula 1 camb. air halia 1/2 cawan air rebusan pati ayam 2 camb. sos tiram Sedikit lada sulah dan laa hitam Sedikit minyak bijan 4 camt. tepung jagung 2 camb. minyak masak Cara memasak: 1. Masukkan garam, gula dan minyak ke dalam 1 liter air mendidih. 2. Celurkan sayuran sebentar. 3. Panaskan minyak masak kemudian tumiskan bawang hingga naik bau. 4. Masukkan sayuran yang telah dicekur tadi, an goreng sekejap. 5. Tuangkan air rebusan ayam dan baki bahan perencah dan bancuhan tepung jagung. 6. Seia untuk dimakan.