Gulai Ketam Nenas
Masakan nie, semacam suatu nostalgia buat saya. Bila saya teringin nak makan gulai ketam, kenangan atau ingatan saya akan mengimbau kepada mama, papa, nenek di kampung (sebelah papa) dan arwah tok (sebelah mama). Sebab apa? Sebab masakan ini bila dimasak oleh insan2 yang tersebut di atas. Hem.... memang sangat sedapppp.....
Wo..wo... nasib saya tak tamak. Usaha saya bukan dihari yang sepatutnya. Ha..ha... ketam tengah mahallah pulak time nie. Nasib baik saya ambik 4 ekor aje (tu pun kena dekat RM30.00). Bersama check list, saya mencari satu persatu barangan yang diperlukan untuk masakan ini.
Resepi yang saya gunakan (saya perolehi daripada laman2 blog masakan).:
5 ekor ketam (bersih dan toskan)
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 paket serbuk kari (saya guna rempah ketam/udang)
Cili kisar (ikut kepedasan yang diingini)
Asam gelugur secukupnya
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
sedikit halba campur
Cara menyediakkannya:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari, halia dan halba sehingga
naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan cili giling yang dibancuh dengan sedikit air.3. Masak dengan api sederhana, kacau selalu sehingga pecah minyak.
4. Masukkan ketam, santan cair dan asam gelugur.
5. Masak sehingga mendidih.
6. Masukkan nanas dan santan pekat, garam dan gula.
7. Biar mendidih, tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Pisang yang gambarnya tertera, bukanlah bahan dalam masakan. Pisang tu buat selingan saya, yang dah terasa lapar, makan pisang untuk alas perut gitu. Oh! selesai masak. Saya pun mencuba masakan saya ini. Hu..hu... rasa nak nangis, nostalgik sangat. Tapi apapun rasanya masakan mereka lebih sedap. Untuk tak menghampakan hati, saya tetap kirimkan sedikit gulai ketam ini ke kampung untuk dirasa oleh mama dan papa saya. Dan kata papa, "hem! kurang pekat rempahnya....". dah agak dah..... Untuk anda selamat mencuba.
Comments
Gulai Ketam Nenas yang dapat saya ketahui daripada ibu saya bahan-bahan yang diperlukan ialah 2 ulas bawang merah ditumbuk, 2 ulas bawang putih ditumbuk, 2 sudu rempah kari, air, 5 ekor ketam, 2 cawan santan cair, 1 cawan santan pekat, nenas. Cara membuatnya ialah masukkan bahan tumbuk (bawang merah dan bawang putih), nenas, ketam dan santan cair dengan mengunakan api perlahan sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan santan pekat, gula dan garam kemudian kacau rata. Tips yang dapat dilakukan dengan mengunakan api perlahan untuk mengelakkan pecah minyak dan gula digunakan bagi menyedapkan rasa kuah.