Posts

Masak Lemak Pisang Muda

Image
Masak Lemak Pisang Muda Masakan legend.  Bukan senang nak jumpa nie.  Walau cara pembuatan dan bahan yang digunakan amat mudah tapi sekarang nie amat sukar ditemui di kedai makan.  Harapkan pasar ramadan adalah jual, pun agak susah untuk ditemui.  Akhirnya buatlah sendiri, puas hati.  Bagi yang tak pernah merasa jomlah cuba buat. Bahan: 1 biji kelapa (diambil santan) 1 sisir pisang rastali muda (dipotong serong setebal 3cm) 10gm cili padi 5cm kunyit hidup 2 biji bawang besar 20gm ikan bilis 1/2 cawan minyak masak (untuk menumis) Garam secukup rasa Cili merah untuk hiasan Cara membuatnya: 1.  Kisar cili padi, kunyit, bawang besar dan tumis kesemuanya sehingga naik bau. 2.  Masukkan ikan bilis, tumis sekejap, kemudian masukkan santan pekat dan pisang, biarkan mendidih. 3.  Masukkan perasa dan hias dengan cili merah.

Sambal Terung Goreng

Image
Sambal Terung Goreng Bahan Sambal Belacan: 100gm bawang merah 100gm bawang putih 250gm cili merah 50gm cili padi 500gm tomato 200gm gula merah 25gm gula putih 25gm belacan * Tumbuk kesemua bahan ini sehingga lumat dan ketepikan. Bahan Menggoreng: 2 biji terung 1 senduk kuah sup ekor atau 1 camb. serbuk perasa chicken stock 2 camb sambal belacan 1 helai daun limau purut 2 ulas bawang putih (ditumbuk kasar) 1 biji bawang merah (ditumbuk kasar) Cara membuatnya: 1.  Goreng terung yang telah dipotong kecil-kecil dan ketepikan. 2.  Tumis kesemua bahan biar seketika sehingga naik bau, kemudian masukkan terung yang telah digoreng tadi. 3.  Biar seketika sehingga semua adunan sebati baru dihidangkan.

Udang Masak Lemak

Image
Udang Masak Lemak Nanas Bahan: 1 kgUdang sederhana besar 1/2 biji nenas 1 batang serai (diketuk) 10 biji bawang merah (dicincang) 10 biji cili merah (dihiris halus) 60gm pes cili kering 50gm kuniy (ditumbuk) 3 helai daun limau purut 1 biji kelapa (diambil santannya) Sedikit garam Cara memasaknya: 1.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis serai, bawang, cli merah, pes cili dan kunyit. 2.  Setelah naik bau, masukkan santan, udang dan nanas yang telah siap dihiris nipis. 3.  Kacau sehingga mendidih dan masukkan daun limau purut untuk menaikkan baunya. 4.  Kacau rata sehingga sebati dan kuah agak pekat sedikit.  Hidangkan.

Ikan Masak Acar

Image
Ikan Masak Acar Bahan: 2 keping ikan tenggiri 200gm bawang merah (dibelah2) 200gm bawang putih (dibelah 2) 100gm halia (dimayang halus) 1 bji timun (dipotong memanjang 4/6 bahagian) 1 biji lobak merah (dipotong memanjang) 20gm Kunyit serbuk 30gm cili hijau 30gm cili merah 20gm biji sawi 50gm cuka 200gm minyak masak 10gm garam 50gm gula Cara memasaknya: 1.  Ikan tenggiri dibersihkan dan digoreng sehingga garing. 2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah, lobak merah, bawang putih dan halia. 3.  Masukkan cuka dan air secukupnya 4.  Masak sehingga mendidih barulah dimasukkan ikan, biji sawi, timun, cili hijau dan cili merah.

Urap

Image
Urap Bahan: 1/2 biji kelapa parut 30gm udang kering 3 ulas bawang kecil 1 camb. cili kering kisar 1 biji limau nipis garam secukup rasa Ulam-ulam yang digemari (pegaga, daun selom, kacang botol dan dll.) Cara membuatnya: 1.  Tumbuk bawang kecil, udang kering dan garam. 2.  Gaul bahan tumbukan tadi bersama cili dan kelapa. 3.  Jerang sekejap atas api.  Angkat dan gaulkan dengan ulaman yang disukai.

Pengat keledek

Image
Pengat keledek Bahan: 1 biji keledek (sederhana besar) 1 keeping gula Melaka 2 camb. gula perang 4 cwn santan 2 camb. sagu mata ikan 3 helai daun pandan Cara memasaknya- 1.  Keledek dikupas kulitnya dan dipotong dadu. 2.  Basuh dan rebus keledek sehingga separa empuk, tuskan airnya. 3.  Masukkan semua bahan lain kecuali keledek dan sagu, masak sehingga mendidih dan kemudian baru dimasukkansagu. 4.  Masak lagi sehingga sagu menjadi jernih barulah dimasukkan keledek, biar sebentar sebelum ditutup apinya.

Lepat Pisang

Image
Lepat pisang atau lapek pisang merupakan makanan tradisi masyarakat melayu khususnya masyarakat Minangkabau.  Kuih lepat pisang dikenali juga sebagai kuih belebat yang merujuk kepada jenis kuih yang dibuat dengan cara membungkusnya dalam daun pisang dan kemudiannya dikukus. Bahan: Beberapa helai daun pisang (dilayurkan atas api seketika) 2 cawan pisang emas/embun (dilenyek halus) ¾ cawan tepung gandum (mengikut lembut adunan) 2 camb. tepung jagung (atau tepung beras) 1 cawan kelapa parut (ambil bahagian putih saja) 2 camb. gula Melaka @ gula merah (dicincang halus) 4 camb. pati santan Secubit garam 200gm sagu kecil Cara membuatnya: 1.  Pisang yang sudah dilenyek, dicampurkan dengan bahan lain sebatikan. 2.  Pastikan adunan seperti adunan untuk membuat cucur pisang /jemput-jemput      pisang. 3.  Ambil sesudu adunan dan letakkan di atas daun pisang. 4.  Daun dilipat menindih dan lipatkan hujung kedua-dua bahagian. 5.  Didihkan air, dan letak pisang ya