Ikan Masak Acar
Ikan Masak Acar
Bahan:
2 keping ikan tenggiri
200gm bawang merah (dibelah2)
200gm bawang putih (dibelah 2)
100gm halia (dimayang halus)
1 bji timun (dipotong memanjang 4/6 bahagian)
1 biji lobak merah (dipotong memanjang)
20gm Kunyit serbuk
30gm cili hijau
30gm cili merah
20gm biji sawi
50gm cuka
200gm minyak masak
10gm garam
50gm gula
Cara memasaknya:
1. Ikan tenggiri dibersihkan dan digoreng sehingga garing.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, lobak merah, bawang putih dan halia.
3. Masukkan cuka dan air secukupnya
4. Masak sehingga mendidih barulah dimasukkan ikan, biji sawi, timun, cili hijau dan cili merah.
Comments