Chinese Szechuan Hot and Sour Seafood Soup
Chinese Szechuan Hot and Sour Seafood Soup
Bahan A (dipotong kecil):
100gm Udang harimau
100gm ikan merah (dipotong fillet)
100gm sotong putih
50gm kobis szechuan
50 gm cendawan hitam
50gm rebung
50gm halia
50gm tauhu lembut
Bahan B:
1 biji telur (diambil putihnya)
2 liter stok ayam
100gm garam
100gm lada sulah
100gm cuka hitam
50gm minyak bijan
50gm minyak cili
100gm pes kacang
Sedikit tepung jagung
Cara memasaknya:
Bahan A (dipotong kecil):
100gm Udang harimau
100gm ikan merah (dipotong fillet)
100gm sotong putih
50gm kobis szechuan
50 gm cendawan hitam
50gm rebung
50gm halia
50gm tauhu lembut
Bahan B:
1 biji telur (diambil putihnya)
2 liter stok ayam
100gm garam
100gm lada sulah
100gm cuka hitam
50gm minyak bijan
50gm minyak cili
100gm pes kacang
Sedikit tepung jagung
Cara memasaknya:
- Celurkan seketika semua makanan laut dan sayur.
- Tumis pes kacang sehingga naik bau, masukkan stok ayam, garam dan serbuk lada sulah.
- Masukkan cuka hitam.
- Masukkan semua bahan yang telah dicelur bersama tauhu lembut.
- Masukkan tepung jagung (yg telah dicampurkan dgn air) kedalam masakan.
- Tambah putih telur, kacau sebati.
- Tambah minyak bijan dan minyak cili setelah api masakan ditutup.
Comments