Bingka Pandan-bahulu kemboja-Penganan-kuih bakar bijan

Kuih Bingka Pandan

Dikenali juga sebagai Bahulu kemboja, Penganan, kuih bakar bijan atau kuih bakar (Trengganu)



Bahan:
2 cawan tepung gandum (diayak)
5 biji telur ayam (gred A)
600 ml santan (kalau guna santan kotak = 200ml santan kotak + 400ml air)
250 ml jus pandan (daun pandan dikisar bersama sedikit air)
2 camb. mentega, cair dan sejukkan
1/2 camt. garam
1/4 camt. pewarna hijau makanan
Bijan secukupnya
1 cawan gula pasir
sedikit minyak atau ghee (untuk disapu pada bekas dan mewangikan kuih)

Cara membuatnya:
Lapik bekas acuan dengan aluminium foil (lebihkan bahagian tepinya supaya mudah untuk mengangkat keluar adunan), Sapukan mentega dipermukaan dalam acuan tadi.  Masukkan semua bahan lain, kacau sebati, Campurkan garam dan mentega cair, Kacau rata dan tapis adunan tadi.

Panaskan oven danmasukkan acuan ke dalam oven, bila acuan telah panas keluarkan dan tuangkan adunan ke dalam acuan tadi.  Bakas dalam10 - 15 minit keluarkan dan tabor bijan di atas permukaan adunan dan kemudian bakas semula adunan.  Bakar sehingga 40 - 50 minit atau sehingga masak dan permukaan kuih perang.  Keluarkan dari oven, sejukkan dahulu sebelum dipotong.



Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Nei Urundai-

Soto Banjar