Cantonese Beef Kueteow

Cantonese Beef Kueteow


Bahan:
1 paket kueteow

Bahan A:
100gm daging lembu (potong nipis)
100gm sotong putih
100gm bebola ikan
100gm kek ikan
4 ulas bawang putih
300gm udang sederhana (dikupas kulit)

Bahan B:
2 cawan air
4 camb. sos tiram
4 camb. kicap cair
3camb. tepung jagung (bancuh dgn air)
3 biji telur

Hiasan:
Daun bawang
Cili merah (hiris nipis)

Cara membuatnya:
1.  Kueteow digoreng dengan sedikit minyak bijan sehingga masak dan diasingkan ke dalam bekas.
2.  Tumis bahan A sehingga masak dan masukkan air sehingga mendidih atau daging empuk.
3.  Masukkan bahan B.  Biar sehingga mendidih, masukkan tepung jagung dan biar kuah pekat.
4.  Pecahkan telur dan kacau sebati.
5.  Tuangkan kuah ke atas kueteow dan hiaskan dengan bahan hiasan.

Comments

2019413662 said…
bahan-bahan:
-1 paket kuetiaw
-80-100 gm daging lembu
-2 ulas bawang putih
-halia besar
-sos tiram
-tepung jagung(siap dibancuh dengan air)
-1 biji telur
-daun bawang
-2 cawan stok ayam(gunakan kiub dan gaulkan dengan air panas)


cara memasak:
1.gorengkan kuetiow dengan garlic oil(campuran bawang putih ditumis dengan minyak).goreng sehingga bertukar warna
2.tumiskan seulans bawang putih,halia dan daging lembu
3.tuangkan kiub yang digaul dengan air panas dan biarkan ia mendidih
4.masukkan daun bawang dan biarkan mendidih sekali lagi
5.kemudian,masukkan tepung jagung yang siap dibancuh dan gaulkan sehingga pekat dan padamkan api
6.sementara masih panas,pecahkan telur dan gaulkan(jangan terlalu sebati)
7.letakkan sedikit garlic oil yang ditumis sebentar tadi
8.setelah kuahsiap dimasak.tuangkan diatas kuetiow yang telah digoreng tadi

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh