Udang Be Fong Tong Style
900 gm udang (dibuang kulit)
100gm bawang putih (dicincang halus)
100gm bawang merah (dicincang halus)
10gm cili kering (dipotong kasar)
10gm daun bawang (dipotong kasar)
Bahan perasa:
1 camt serbuk perasa ayam
1 camt. gula
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada sulah
Cara memasaknya:
1. Bersihkan udang dan toskan.
2. Goreng udang hingga kekuninggan dan ketepikan.
3. Goreng bawang putih dan bawang merah hingga garing serta naik bau, tus dan ketepikan.
4. Goreng tanpa minyak cili kering, kemudian masukkan bahan-bahan yg lain, kacau sebati, perasakan.
5. Tutup api dan masukkan daun bawang dan ratakan dgn. bahan masakan yang lain.
100gm bawang putih (dicincang halus)
100gm bawang merah (dicincang halus)
10gm cili kering (dipotong kasar)
10gm daun bawang (dipotong kasar)
Bahan perasa:
1 camt serbuk perasa ayam
1 camt. gula
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada sulah
Cara memasaknya:
1. Bersihkan udang dan toskan.
2. Goreng udang hingga kekuninggan dan ketepikan.
3. Goreng bawang putih dan bawang merah hingga garing serta naik bau, tus dan ketepikan.
4. Goreng tanpa minyak cili kering, kemudian masukkan bahan-bahan yg lain, kacau sebati, perasakan.
5. Tutup api dan masukkan daun bawang dan ratakan dgn. bahan masakan yang lain.
Comments