Posts

Kurma Daging

Image
Kurma Daging Bahan-bahan: 1 kg daging (dipotong) 5 ulas bawang merah (dihiris) 3 ulas bawang putih (dihiris) 1/2 inci halia (dihiris) 2 camb. rempah kurma 1 1/2 cawan air 3 biji ubi kentang 1 biji tomato 3 biji cili hijau garam dan gula secukup rasa Cara memasaknya: 1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dihiris. Goreng sehingga terbit bau. 2. Masukkan rempah kurma yang dibancuh sedikit air, tumis sehingga pecah minyak 3. Masukkan air, daging dan ubi kentang. 4. Bila daging empuk dan kuah menjadi pekat, masukkan santan dan bahan perasa. 5. Masukkan tomato dan cili. Tutup api bila kuah menjadi pekat.

Sup Ikan merah

Image
Sup Ikan Merah Bahan:  1 ekor Ikan merah (sederhana besar) 5 biji kentang 1 paket suun Bahan tumisan: 2 sup bunjut adabi 2 ulas bawang putih (dihiris) 10 biji bawang merah (dihiris) 3 batang serai (diketuk) 4 kuntum bunga lawang 9 biji buah pelaga 5 biji bunga cengkih 2 batang kulit kayu manis 8 inci halia (diketuk) 5 biji tomato (dibelah 4) Bahan hiasan: 10gm daun sup (dihiris) 10gm daun bawang (dihiris)  Bawang goreng secukupnya   Cara memasaknya: 1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumisan sehingga wangi. 2. Masukkan air secukupnya. 3. Setelah semua ramuan sebati dan mendidih, masukkan ikan. 4. Perasakan dengan bahan perasa secukupnya, setelah ikan masak masukkan tomato. 5. Tutup api dan taburkan bahan hiasan masakan.

Lineis

Image
Lineis Bahan: 1 cawan beras pulut merah (kalau tak ada boleh guna beras pulut perang/ biasa) 1 cawan beras pulut hitam 1 cawan kelapa parut (putih sahaja) Gula secukupnya Daun pisang secukupnya Cara membuatnya: 1.  Kukus beras pulut berasingan sehingga separa masak (lembut). 2.  Kelapa parut dicampurkan dengan gula secukupnya serta sedikit garam. 3.  Campurkan beras pulut dan gaul sebati, kemudian letakkan di atas daun pisang. 4.  Letakkan kelapa parut ditengah beras pulut sebagai inti, balut seperti membalut kuiuh lepat. 5.  Kukus sehingga masak.

Hotshot sweetcorn

Image
Anda tengah berdiet; ini mungkin sesuai untuk anda Bahan: 3/4 tsp serbuk lada hitam 2 biji/ serbuk cili kering/cili merah (dibuang biji) 3/4 tsp garam 1/2 tsp gula 3 tongkol jagung manis (bersihkan) 75gm butter 1 biji bawang besar (dicincang halus) Cara: 1.  Campurkan lada, cili, garam dan gula ke dalam kuali, dan biar hingga naik bau bersama sedikit minyak masak. 2.  Potong jagung dan rebus sehingga masak. 3.  Cairkan butter, masukkan bawang dan campuran lada, angkat.  Sebatikan dengan jagung.

Wadai Kepeng

Image
Wadai kepeng (Dessert) Bahan: 1    paket tepung pulut 2/3 cawan santan 6    cawan air 2    keping gula Melaka 4    keping gula pasir 3    helai daun pandan Cara membuatnya: 1.  Bancuh tepung pulut dengan air dan sedikit garam. 2.  Gentelkan aduna dalam bentuk bulat-bulat kecil dan leper. 3.  Masukkan air dalam periuk, campurkan gula Melaka, gula pasir dan daun pandan. 4.  Masak sehingga gula hancur. 5.  Setelah mendidih, masukkan santan dan kacau sebati. 6.  Masukkan adunan yang telah digentelkan sebentar tadi, bila timbul bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Nasi Briyani Ayam

Image
Nasi Briyani Ayam Bahan untuk nasi: 500gm beras Basmathi (direndam 40 minit atau sejam) 400ml stok ayam 200ml susu sejat 1/2 ekor ayam (dibersihkan) 2 camb. rempah biryani garam dan serbuk perasa secukupnya 2 biji tomato (dicincang halus) 2 camb. air panas  1/2 cwn. kismis campuran 1/2 cawan badam (dipanggang) Bahan tumis: 5 biji bunga cengkih 6 biji buah pelage 4 biji bunga lawing 2 batang kulit kayu manis 2 biji bawang besar (dihiris) 5 ulas bawang merah (dihiris) 4 ulas bawang putih (dihiris) 4 cm halia (dimayang) 2 batang serai (dititik) Bahan perapan ayam: 1 cwn. bawang goring 1/2 cawan dadih asli 1/2 biji lemon (diambil kulit dan jusnya) sedikit daun ketumbar Segenggam daun pudina bawang putih (ambil sedikit dari bahan tumis) Halia (ambil sedikit dari bahan tumis) sedikit lada hitam Cara memasak ayam: 1.  Masukkan semua bahan perapan ayam ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati. 2.  Panaskan minyak sapi dalam kuali. 3.  Ratakan ayam

Ayam Masak Kicap Berempah

Image
Ayam Masak Kicap Berempah Bahan: 1 ekor       Ayam (dipotong kecil dan digoreng separuh masak) 7 biji cili merah           ) 10 bji cili kering          )  Dikisar 15 biji bawang merah  ) 5 las bawang putih      ) 1 inci halia                  ) 2 ulas bawang besar (dipotong bulat-sebagai hiasan) 30 gm     Kacang peas 2 camb.  Sos tomato 3 camb.  Sos cili 3 camb.  Kicap pekat/manis 1 camt.   Serbuk jintan manis 1 camt.   Serbuk jintan putih 2 camb.  Serbuk lada hitam 400ml    Santan 1/2 cawan minyak masak Cara memasak: 1.  Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sampai pecah minyak. 2.  Masukkan ayam, dan semua bahan yang lainnya.  Biarkan mendidih selama 10 minit dengan api sederhana. 3.  Akhir sekali masukkan kacang peas, bawang besar dan cili merah. 4.  Sedia untuk dihidangkan.