Cendol pulut


Cendol amat terkenal terutamanya dinegeri sebelah utara semenanjung Malaysia.  Di Pulau Pinang cendol boleh didapati dengan mudah di Penang Road atau di kedai-kedai penjaja di sekitar bangunan kedai berhampiran KOMTAR.  Aroma pandan, gula merah, santan pekat dan kacang merah cukup membangkitkan selera sesiapa sahaja.

RESEPI CENDOL PULUT
Bahan-bahan untuk cendol :

● 100 g tepung beras
● 2 camca besar tepung ubi
● Sedikit air kapur
● 800 ml air pandan


Bahan-bahan untuk Cendol Pulut :
● 200 g gula merah
● 100 g gula pasir
● 200 ml air
● 3 helai daun pandan
● 600 ml pati santan
● Sedikit garam
● 200 g kacang merah
● 200 g jagung dalam tin
● Ais secukupnya
● 1 mangkuk (100 g) pulut siap ditanak

Cara Membuat
1. Cara nak buat cendol tu, kacau tepung beras bersama tepung ubi hingga sebati. Masukkan air pandan dan air kapur.
2. Masak dalam kuali lebih senang untuk kacau dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau sehingga berkilat dan tidak melekat pada kuali.
3. Angkat dan tekan di dalam acuan berlubang, ke dalam air sejuk (air batu - untuk dapatkan bentuk cendol yang baik dan cantik).
4. Untuk air gula merah, masak gula merah bersama gula halus, daun pandan dan air sehingga mendidih.
5. Untuk santan pula, campur santan bersama garam garam secukup rasa.
6. Seterusnya, untuk dihidangkan ambil mangkuk dan isikan dengan campuran bahan-bahan tadi seperti cendol, kacang merah, jagung, pulut dan ais. Tuangkan air gula merah dan santan.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Sup Ponas Bidayuh

Nei Urundai-