Masak lemak cili padi daging salai


Masak lemak daging salai merupakan 1 hidangan yang terkenal di Negeri Sembilan.
Bahan-bahan-
1 kg daging salai (potong nipis-nipis)
15 biji belimbing buluh
4 batang serai (dititik)
1 mangkuk santan segar
3 keping asam gelugur
3 biji ubi kentang (dipotong 4)

Bahan kisar-
4 ulas bawang merah
1 genggam cili padi kampung 
1 inci belacan
1 inci halia
2 inci kunyit hidup

Cara memasak-
1. Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam periuk, tumis sebentar dan kemudiannya masukkan daging salai; kacau sebati.  Masukkan juga ubi kentang.
2. Masukkan sedikit air dan santan bersama serai dan asam keping.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Bila mendidih, masukkan belimbing dan kacau rata. Masak dengan api perlahan sehingga belimbing lembut.

Nota masakan-
   Gaulkan daging dengan garam dan kunyit.  Biarkan dalam keadaan seketul besar, kelar-kelar sedikit permukaan daging.  Bakar di atas dapur atau oven dengan suhu yang sederhana sehingga air daging kering.  Jika mengikut kaedah traditional, daging akan disalai dengan menggunakan sabut kelapa atau arang bagi menghasilkan aroma yang enak.
   Daging yang telah disalai kemudiannya dihiris nipis.  Ada yang suka mencampurkan asam belimbing, ubi kentang, daun kunyit yang dipotong nipis ataupun petai.


Rujukan-
1. https://resepichenom.com/resepi/daging-salai-masak-lemak-cili-padi/show
2. https://cookpad.com/my/recipes/16586429-daging-salai-masak-lemak-cili-api

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh