Lineis
Lineis
Bahan:
1 cawan beras pulut merah (kalau tak ada boleh guna beras pulut perang/ biasa)
1 cawan beras pulut hitam
1 cawan kelapa parut (putih sahaja)
Gula secukupnya
Daun pisang secukupnya
Cara membuatnya:
1. Kukus beras pulut berasingan sehingga separa masak (lembut).
2. Kelapa parut dicampurkan dengan gula secukupnya serta sedikit garam.
3. Campurkan beras pulut dan gaul sebati, kemudian letakkan di atas daun pisang.
4. Letakkan kelapa parut ditengah beras pulut sebagai inti, balut seperti membalut kuiuh lepat.
5. Kukus sehingga masak.
Bahan:
1 cawan beras pulut merah (kalau tak ada boleh guna beras pulut perang/ biasa)
1 cawan beras pulut hitam
1 cawan kelapa parut (putih sahaja)
Gula secukupnya
Daun pisang secukupnya
Cara membuatnya:
1. Kukus beras pulut berasingan sehingga separa masak (lembut).
2. Kelapa parut dicampurkan dengan gula secukupnya serta sedikit garam.
3. Campurkan beras pulut dan gaul sebati, kemudian letakkan di atas daun pisang.
4. Letakkan kelapa parut ditengah beras pulut sebagai inti, balut seperti membalut kuiuh lepat.
5. Kukus sehingga masak.
Comments