Posts

Lamb Pie and Lamb Gravy

  Lamb pie filling- minced meat (or 675gm mutton cube- season and marinate with salt, pepper, rosemary and butter) Mirepoix 3 tbsp seasoned flour 3 tbsp oil 1.5 pcs leek (washed and slices) 1.5 nos holland onion (sliced) 3 celery stalks (diced) 600gm small potatoes (halves) 1.5 tbsp thyme (finely chopped) carrot garlic vinegar corn starch (for thickening) beef stock 1.5 tbsp. tomato puree 1.5 tbsp fresh rosemary (finely chopped) Method- 1. Brown the lamb, in batches, over medium high heat. Then set aside. 2. To the same pan, add the onion and carrot and cook to soften the onion. Add the garlic and cook for about a minute. 3. Add the seasoning and water, boil for 3-4 minutes until the liquid is reduces, with thick textures. 4. Add some flour and mix it well cooking for about a minute before added with the remaining sauce items and mix also lamb to the pot. 5. Bring it all to boil, to low temperature and simmers. Cover the pot with lid for 30 minutes. 6. Cook for another 15-20 minutes, t

Brownies dengan Dark coklat

Bahan-bahan- 280gm dark chocolate compound 185gm butter 185gm castor sugar/ brown sugar 3 biji telur 1 sudu kecil esen vanila 185gm self rising flour Cara memasak- 1. Cairkan coklat dan butter dengan kaedah double boil, ketepikan. 2. Di dalam 1 bekas, campurkan gula castor, telur dan esen vanila.  Sebatikan dan campurkan ke dalam campuran coklat. 3. Masukkan self-rising flour dan sebatikan. 4. Tuang adunan ke dalam koyang berukuran 10" x 10" yang telah di gris dengan butter. 5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit.

Waldorf Salad

Bahan-bahan- 375gm Apples merah 375gm Apple hijau 160gm Celery (potong dadu kecil) 30gm Walnuts (sangai sekejap dan hancurkan kasar) Bahan Chantilly Dressing- 120ml Mayonaise sedikit garam sedikit lada putih 1 bji Lemon 1/2 cawan Heavy cream Bahan untuk hiasan- Mixed salad secukupnya 15gm Walnut ( sangai dan potong kasar) Cara memasaknya- 1. Sediakan bahan untuk membuat dressing.  Campurkan kesemua bahan ke dalam bekas dan sebatikan. Simpan dalam peti ais. 2. Potong apple dalam bentuk kiub kecil tanpa membuang kulit. 3. Masukkan apple ke dalam dressing dan sebatikan. 4. Campurkan juga dengan celery dan walnut kemudian sebatikan dan simpan dalam peti sejuk. 5. Campurkan heavy cream, sebatikan secara perlahan-lahan.  Buat ketika hendak menghidang makanan.

Sambal tumis nasi lemak

 Sambal tumis nasi lemak Bahan-bahan kisar- 7-8 biji bawang merah  5 ulas bawang putih 2 inci halia 1 genggam ikan bilis 2 biji bawang besar Sedikit minyak 1 camca teh belacan Bahan-bahan lain- 1/2 biji bawang besar 3 helai daun pandan 3-4 senduk cili kisar sedikit air 2 camb. sos tiram 1 kiub ikan bilis  gula melaka secukupnya garam dan gula secukupnya 1 biji bawang holland 1 mangkuk ikan bilis goreng 2 camca besar kicap manis 1 keping asam keping atau sedikit air asam jawa Cara memasak- 1. Kisar bahan-bahan yang perlu dikisar sehingga halus. 2. Tumis bawang besar sehingga layu dan kemudian masukkan bahan kisar, masak sehingga kering dan ramuan kelihatan kekuningan. 3. Masukkan daun pandan yang telah dicarik dan disimpulkan, berserta cili kisar. 4. Kacau sebentar  sehingga sambal tumis bertukar warna merah gelap dan pecah minyak. 5.  Kemudian masukkan bahan-bahan perasa selebihnya.   6. Bila sambal kelihatan kering, tambah sedikit air dan masak lagi sehingga kuah sambal kelihatan peka

Briyani udang

Briyani udang Bahan-bahan: 500gm beras basmathi 1 kg udang (sederhana besar) Sedikit serbuk kunyit Sedikit garam 5gm daun ketumbar Air secukupnya 250ml Susu cair 4 batang lobak merah (100gm) 15gm minyak masak 20gm minyak sapi 5gm daun pandan Bahan tumis: 60gm bawang merah 40gm bawang besar 20gm bawang putih 10gm halia 5gm kulit kayu manis 5gm bunga lawang 5gm buah pelaga 5gm cengkih 8gm rermpah briyani Bahan lain- 50gm kismis 25gm daun sup 25gm bawang goreng Cara memasak- 1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun pandan. 2. Tumis hingga harum dan bawang layu dan wangi. 3. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang.  Gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan. 4. Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap. 5. Alihkan beras dan rempah ke dalam periuk nasi, campurkan air dan susu cair. 6. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata. 7. Masak nasi seperti biasa.  Bila ke

cuba

Dinonsul Mangga

Dinonsul Mangga Bahan-bahan- 80gm ikan bilis (dibersihkan) 5 biji cili padi (dipotong kecil) 3 biji mangga muda (dikupas kulit dan isinya diracik halus) 1 biji cili merah (dihiris) 1 sudu kecil gula pasir 1 sudu teh garam 5gm daun selasih (daunnya sahaja) 1 biji tomato (dipotong nipis) 1/2 biji bawang merah (dihiris) 5 biji limau (ambil jusnya sahaja dan boleh digantikan dengan cuka) Cara memasak- 1. Sangai ikan bilis sehingga kering dan kekuninggan. 2. tumbuk ikan bilis kasar-kasar. 3. Satukan semua bahan dalam mangkuk dan gaulkan, sedia untuk dihidang. Nota-    Masakan ini merupakan makanan tradisi kaum Momogun dari suku Rungus di Sabah.  Ikan bilis boleh digantikan dengan ikan masin yang dibakar dengan kayu api.  Ppenggunaan mangga boleh digantikan dengan peria. Rujukan- 1. Enuvung Manisa, resepimomogunrungus.blogsport.com 2. sibergirlmyexcel11.blogsport.com