Briyani udang
Briyani udang
Bahan-bahan:
500gm beras basmathi
1 kg udang (sederhana besar)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
5gm daun ketumbar
Air secukupnya
250ml Susu cair
4 batang lobak merah (100gm)
15gm minyak masak
20gm minyak sapi
5gm daun pandan
Bahan tumis:
60gm bawang merah
40gm bawang besar
20gm bawang putih
10gm halia
5gm kulit kayu manis
5gm bunga lawang
5gm buah pelaga
5gm cengkih
8gm rermpah briyani
Bahan lain-
50gm kismis
25gm daun sup
25gm bawang goreng
Cara memasak-
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun pandan.
2. Tumis hingga harum dan bawang layu dan wangi.
3. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang. Gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
4. Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap.
5. Alihkan beras dan rempah ke dalam periuk nasi, campurkan air dan susu cair.
6. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
7. Masak nasi seperti biasa. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng.
8. Bila nasi telah masak, gemburkan dan tabur dengan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar timun.
Bahan-bahan:
500gm beras basmathi
1 kg udang (sederhana besar)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
5gm daun ketumbar
Air secukupnya
250ml Susu cair
4 batang lobak merah (100gm)
15gm minyak masak
20gm minyak sapi
5gm daun pandan
Bahan tumis:
60gm bawang merah
40gm bawang besar
20gm bawang putih
10gm halia
5gm kulit kayu manis
5gm bunga lawang
5gm buah pelaga
5gm cengkih
8gm rermpah briyani
Bahan lain-
50gm kismis
25gm daun sup
25gm bawang goreng
Cara memasak-
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun pandan.
2. Tumis hingga harum dan bawang layu dan wangi.
3. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang. Gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
4. Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap.
5. Alihkan beras dan rempah ke dalam periuk nasi, campurkan air dan susu cair.
6. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
7. Masak nasi seperti biasa. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng.
8. Bila nasi telah masak, gemburkan dan tabur dengan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar timun.
Comments