Mee Kolok
Mee Kolok
Bahan-bahan untuk mee-
1 gulung mi kering (mi sanggul atau yee mee)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
1 mangkuk kicap manis
4 helai daun sawi (potong 1inci)
Sedikit cuka
minyak bawang putih
1/2 labu bawang besar (potong halus)
Bahan hiasan-
daun bawang, daun sup dan bawang goreng (hiasan)
taugeh
sawi (celur)
fish cake
Hirisan daging atau ayam
tomato yang dihiris
Bahan Sos (dikisar sebati)-
1 genggam cili padi
1 mangkuk kecil sos cili
Bahan untuk cili kicap-
10 biji cili padi
4 ulas bawang putih
sedikit perahan jus limau
sedikit kicap
sedikit garam
Bahan untuk sup-
1/2 cawan daging atau ayam rebus dipotong nipis(rebus dengan 1 kiub ayam maggi)
sedikit serbuk lada hitam
2-3 kiub pati lembu
Rempah 4 sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga)
Sup bunjut
3 cawan air rebusan daging/ayam
garam, gula, lada sulah dan serbuk perasa
sebatang halia diketuk
Cara Memasak-
1. Celur mee dalam air mendidih sekejap dan bilaskan dengan air sejuk, kemudian toskan. Campurkan sedikit cuka, sos ikan, serbuk lada putih, minyak bawang putih, sos tiram dan kicap. Sebatikan semua bahan ini didalam sebuah bekas. Setelah itu gaulkan campuran kicap ini dengan mee dan sebatikan semua bahan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan bawang besar, rempah, halia dan kacau sehingga layu. Masukkan air rebusan daging atau ayam. Ayam atau daging direbus berasingan terlebih dahulu sehingga lembut.
3. Isi daging ataqu ayam dikeluarkan dari sup dan dipotong nipis-nipis. Gaulkan daging ini dengan kicap, garam dan serbuk lada hitam. Masukkan sedikit minyak bawang putih ke dalam kuali dan goreng hirisan daging sekejap.
4. Kisar bahan untuk membuat kicap cili dan sos.
5. Masukkan mee ke dalam mangkuk, letakkan sedikit sup dan hias dengan bahan hiasan dan hirisan daging atau ayam
Nota-
Mi kolok (juga dieja sebagai mi kolo), juga dikenali sebgai mi kering ataupun mi rangkai (rangkai dalam bahasa Iban bermaksud "Kering"); merupakan sejenis hidangan yang popular di Sarawak. Mi ini biasanya akan dihidangkan bersama kuah sup dan kicap.
Terdapat juga kaedah penyediaan di mana mee dicelur asing dan kemudiannya digaulkan bersama minyak bawang dan kicap manis, kemudiannya dihidangkan dengan semangkuk sup sebagai pelengkap.
Rujukan-
1. ms.m.wikipedia.org/wiki/mi_kolok
2. myresepi.com/resepi/mee-kolok-sarawak/
3. ombakbergigi.com/2022.03/resepi-mee-kolok-sarawak.html.
Comments