Daeng Semur

 Daeng Semur (Ikan tenggiri masak santan)

Bahan-bahan-
1 kg ikan tenggiri
1 cawan kelapa parut (digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan dan ditumbuk halus)
1 cawan santan (diperah dari 1/2 kelapa parut)
5 ulas bawang putih
2 bawang merah
10gm lengkuas
2 batang serai
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk jintan putih
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji cengkih
1 sudu besar gula
3 sudu besar air asam jawa
3 cili merah (dihiris)
2 sudu kecil garam
3 sudu kecil minyak masak

Cara memasaknya-
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan-bahan yang dipotong hingga wangi.
2. Masukkan jintan manis, jintan putih, bunga lawang dan kulit kayu manis.
3. goreng atas api sederhana beberapa minit dan kemudian masukkan santan, gula, garam dan air asam jawa.
4. Biarkan mendidih selama 2 minit.
5. Masukkan bahan selebihnya dan masak hingga kuah kering.

Nota-
   Daeng Semur merupakan sejenis masakan kaum Bajau-Petagas, Sabah.

Rujukan-
1. ms.m.wikipedia.org/wiki/Daeng_Semur
2. usbosabah.blogsport.com
3. kadazandusun8.tripod.com/daengsemur.htm

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh