Dalca Sayur (vegetable Dal)

 Dalca Sayur
Bahan kisar-
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit halia

Bahan lain-
1 biji terung
1 biji ubi keledek atau ubi kentang (dipotong dadu kecil)
1 biji lobak merah (potong memanjang)
10gm kacang panjang (potong memanjang)
1 biji tomato (potong 4)
1 biji cili merah (potong memanjang 2)
50gm kacang dal (direndam semalaman)
sedikit bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
3 sudu besar serbuk kari daging
Sedikit air asam jawa
Sedikit serbuk perasa ikan bilis
Garam, gula 
1 mangkuk tulang ayam
1 kotak kecil santan (200ml)
2 tangkai daun kari

Cara memasak-
1. Rebus kacang dal hingga empuk dan kisar kasar kacang dal ini.
2. Tumis bahan kisar dengan bunga lawang dan kulit kayu manis.
3. Masukkan serbuk kari daging dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ayam dan kacang dal, santan, kentang, ubi keledek dan lobak merah), masak sehingga empuk.
5. Masukkan terung dan bahan lain.
6. Perasakan dengan air asam jawa, garam, gula perang dan sedikit kiub ikan bilis.
7. Tunggu sehingga semua bahan masak sempurna, tutup api.

Nota-
   Dalca sayur atau kuah dal enak diakan bersama nasi panas atau roti canai, nasi tomato dn nasi briyani.  Dalca dikenali juga sebagai kaddu ka dalcha ialah sejenis kari India yang dibuat dengan dicampurkan dengan daging kambing.  Selalunya di India dalca disajikan dengan hidangan nasi yang disebut "Bagara Khana".

Rujukan-
1. myresepi.com/resepi-dalca-sayur/
2. resepibonda.my/resepi-dalca-sayur-fy/
3. dailymakan.com/resepi-dalca-sayur
4. saji.my/resepi-dalca/

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh