Piaren Ah Manuk

 Piaren Ah manuk (Kari Ayam)

Bahan-bahan-
1.5kg ayam (dipotong 8 bahagian)
3 cawan santan (dari sebiji kelapa)
10 sudu besar kelapa parut (ditumbuk)
8 biji cili (dibuang biji dan dipotong)
2 batang daun bawang (dipotong sepanjang 1 inci)
3 batang serai (dititik)
1 bawang besar
6 sudu besar minyak masak
garam dan bahan perasa lainnya

Cara memasak-
1. panaskan minyak dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk dan bawang sehingga kekuningan.
2. Masukkan ayam, serai dan kelapa parut, gaul sebati.
3. Kecilkan api dan campurkan santan, garam dan bahan perasa.
4. Masak sehingga kuah pekat dan masukkan daun bawang dan cili.
5. Biarkan mendidih baru dihidangkan.

Nota-
   Piaren Ah Manuk ialah kari ayam yang dibuat dari asas rempah tumis dan kelapa parut, kemudian direnih dalam santan.  Hidangan ini sangat popular dikalangan masyarakat Iranum.  Variasi lain bagi masakan ini adalah ikan (Piaren Ah Sada) dan nangka muda (Piaren Ah Badak).


Rujukan-
1. ms.m.wikipedia.org/wiki/Masakan_Sabah
2. kadazandusun8.tripod.com/piarenahmanuk.htm

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh