Nasi Aruk Bahan: Nasi putih secukupnya Segenggam ikan bilis 3 ulas bawang putih (cincang halus) 1 biji bawang besar (hiris bulat) garam secukupnya 2 camb. minyak masak sedikit udang atau daging lada sulah secukupnya 2 biji telur Cara memasak: 1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing, ketepikan. 2. Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan telur gaul sebati. 3. Masukkan udang atau daging masak sehingga sekata. 4. Masukkan nasi, bahan perasa dan ikan bilis Goreng sehingga nasi serata Nota- Nasi aruk yang asal hanya menggunakan bahan asas seperti nasi putih, ikan bilis, garam dan sedikit minyak masak sahaja. Nasi aruk merupakan sejenis nasi goreng traditional masyarakst melayu Sarawak. Tidak seperti nasi goreng biasa, nasi aruk yang asal tidak menggunakan minyak untuk menggoreng nasi. Nasi aruk selalunya dimasak juga dengan menggunakan campuran ikan terubuk masin dan buah dabai (sejen...
Comments