Buah Melaka (Onde-Onde)
Onde-onde atau dikenali juga dengan nama buah melaka amat sedap dimakan dalam keadaan cuaca sejuk dan selalunya disajikan pada bulan puasa. Di Indonesia ia dikenali sebagai "Klepon" dan di Brunei sebagai "kek punctured". Buah Melaka Bahan: 1 kg tepung pulut Air secukupnya sedikit pewarna daun pandan atau pewarna hijau 10gm pes daun pandan atau 20gm daun pandan(kisar ambil airnya) Gula Melaka secukupnya (dipotong kecil-kecil) kelapa parut (putih sahaja) secukupnya Cara memasaknya: 1. Gaul tepungpulut dengan air sehingga adunan boleh dikepal. 2. Tambah pewarna dan pes daun pandan, sebatikan adunan. 3. Ambil sedikit adunan, leperkan dan letak gula Melaka ditengahnya dan bulat-bulatkan. 4. Didihkan air didalam periuk dan masukkan buah Melaka yang telah dibulatkan tadi, biar hingga adunan timbul barulah diangkat. 5. Masukkan adunan ke dalam campuran kelapa parut putih dan sedikit garam, gaul sebatidan bolehlah dihidangkan. ...