Dalca (dhal)
Dalca daging
Bahan –
1 kg Daging/ tulang
150gm Kacang dal (rendam hingga kembang)15gm halia (Hiris)
6 ulas Bawang putih (hiris)
2 labu Bawang besar (hiris)
2 biji Cili merah (belah 2)
1 biji Cili hijau (belah 2)
1 camb. serbuk kunyit
1 pkt. Rempah kari daging
3 cm. Kulit kayu manis
3 kuntum Bunga lawang
3 biji Buah pelaga
20gm Asam jawa
2 biji Ubi kentang
10 biji Buah belimbing
4 biji Tomato (belah 4)
2 btg. Terung panjang (belah 4)
1 btg. Lobak merah (potong sedang)
1 biji kelapa (jadikan 1 mangkuk besar santan)
1 tangkai Daun kari
- Rebus daging & kacang dal berserta rempah, serbuk kunyit sehingga empuk.
- Masukkan kentang. Biar sehingga empuk kentangnya.
- Kemudian masukkan terung, tomato, belimbing, lobak merah, santan, air asam jawa, cili, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih.
- Di dalam kuali lain, tumiskan bawang, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan daun kari sehingga kunig. Tuang ke dalam periuk yang berisi daging tadi.
Comments