Tauhu Sumbat Sambal Kacang
Tauhu Sumbat Sambal Kacang
4 keping tauhu (diratakan dengan sedikit garam dan kunyit)
1 biji sengkuang )
1 biji lobak merah ) dipotong nipis memanjang
1 biji timun )
200gm taugeh (dicelur seketika)
Bahan sambal kacang:
150gm kacang Tanah (goreng tanpa minyak)
1 biji bawang besar )
1 ulas bawang putih )
3 biji cili merah )
1/2 inci belacan (bakar seketika) Dikisar
5 biji cili padi )
2 camb. petis @ otak udang
2 camb. sos cili
1/4 cawan asam jawa
sedikit air, gula dan garam
Cara memasak:
1. Tumbuk kasar kacang Tanah (setelah dibuang kulitnya).
2. Bawang besar dan bawang putih digoreng sekejap. Kemudian kisar dengan bahan lain bersama
1/2 cawan air masak.
3. Masukkan bahan kisar dan bahan selebihnya ke dalam periuk dan dimasak sehingga naik bau.
4. Masukkan kacang secukupnya dan gaul sebati.
5. Perasakan dengan petis, air asam jawa, sos cili, garam dan gla
6. Tauhu pula digoreng kekuninggan, biar sejuk sebelum dibelah dua.
7. Letakkan sayur-sayuran ditengah tauhu dan makan bersama sos kacang.
1 biji sengkuang )
1 biji lobak merah ) dipotong nipis memanjang
1 biji timun )
200gm taugeh (dicelur seketika)
Bahan sambal kacang:
150gm kacang Tanah (goreng tanpa minyak)
1 biji bawang besar )
1 ulas bawang putih )
3 biji cili merah )
1/2 inci belacan (bakar seketika) Dikisar
5 biji cili padi )
2 camb. petis @ otak udang
2 camb. sos cili
1/4 cawan asam jawa
sedikit air, gula dan garam
Cara memasak:
1. Tumbuk kasar kacang Tanah (setelah dibuang kulitnya).
2. Bawang besar dan bawang putih digoreng sekejap. Kemudian kisar dengan bahan lain bersama
1/2 cawan air masak.
3. Masukkan bahan kisar dan bahan selebihnya ke dalam periuk dan dimasak sehingga naik bau.
4. Masukkan kacang secukupnya dan gaul sebati.
5. Perasakan dengan petis, air asam jawa, sos cili, garam dan gla
6. Tauhu pula digoreng kekuninggan, biar sejuk sebelum dibelah dua.
7. Letakkan sayur-sayuran ditengah tauhu dan makan bersama sos kacang.
Bahan untuk kuah sos cili -
5 tangkai cili merah
4 tangkai cili kering (potong dan rendam dengan air panas)
2 ulas bawang putih
1/2 cawan air (atau secukupnya air)
sedikit garam
2 sudu besar gula (secukup rasa)
1 biji jus limau kasturi (atau boleh digantikan dengan sedikit air asam jawa)
sedikit tepung jagung
2 hiris nipis halia
1 - 1 1/2 sudu makan cuka makan
1 - 2 sudu makan sos cili/ sos cili thai/ sos cili bawang putih
sedikit bijan (di sangai)
sedikit kacang tanah (disangai dan ditumbuk kasar)
Cara menyediakannya-
1. Kisar semua bahan kecuali tepung jagung
2. masak atas api perlahan semua bahan ini, masukkan tepun gjagung.
3. Perasakan, bila kuah nak pekat; tutup api.
4. Taburkan bijan atau kacang tanah hancur.
Comments