Sup Sayuran Suhuun dan Fucuk
Sup Sayuran Suhun dan Fucuk
Bahan:
4 biji ubi kentang (dipotong kecil)
2 biji lobak merah (dipotong serong)
50 gm fucuk50 gm suhuun
3 biji telur
garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak masak untuk menumis
10gm daun bawang dan daun sup
Bahan untuk tumisan:
1 biji cili merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
20gm udang kering atau ikan bilis
Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumisan sehingga kekuninggan dan naik bau.
2. Masukkan iar, garam dan perasa, kentang dan lobak merah. Masak sehingga kentang dan lobak
merah separa empuk.
3. Pecahkan telur ke dalam periuk, biar masak tanpa dikacau.
4. Masukkan fucuk dan suhun, biar mendidih dan kahir sekali masukkan daun sup dan daun bawang.
Bahan:
4 biji ubi kentang (dipotong kecil)
2 biji lobak merah (dipotong serong)
50 gm fucuk50 gm suhuun
3 biji telur
garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak masak untuk menumis
10gm daun bawang dan daun sup
Bahan untuk tumisan:
1 biji cili merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
20gm udang kering atau ikan bilis
Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumisan sehingga kekuninggan dan naik bau.
2. Masukkan iar, garam dan perasa, kentang dan lobak merah. Masak sehingga kentang dan lobak
merah separa empuk.
3. Pecahkan telur ke dalam periuk, biar masak tanpa dikacau.
4. Masukkan fucuk dan suhun, biar mendidih dan kahir sekali masukkan daun sup dan daun bawang.
Comments