Bubur Nasi (congee)
Bahan: 1 cawan beras 3 cawan air 4 ulas bawang merah sedikit halia 200 gm isi ayam garam dan gula secukupnya lada hitam daun sup, daun bawang (untuk hiasan) sedikit serai Cara memasaknya: 1. Rebus nasi sehingga lembut. 2. Masukkan bahan-bahan lain dan masak lagi sehingga sebati. Tambah air jika perlu. 3. Bila bubur telah masak, masukkan daun bawang dan daun sup serta bawang goring. 4. Hidang bersama telur rebu masin dan halia masin atau jeruk. Nota- Bubur nasi ialah sejenis bubur yang popular di kebanyakkan negara Asia. Selalunya ia dihidangan dengan berbagai jenis hidangan sampingan untuk memberi variasi rasa enak kepada hidangan tersebut. Ia selalunya dihidangkan kepada pesakit dan merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan air yang banyak sehingga beras nasi menjadi hancur, pekat dan lembut. Untuk ini proses memasak lebih lama dari memasak nasi. Bubur nasi boleh dijadikan hidangan untuk sarapan, makanan lewat malam, atau sebaga