Ikan 3 Rasa
Ikan 3 rasa
Bahan A-
1 ekor ikan bawal atau siakap
1 sudu makan tepung jagung (untuk menyalut ikan)
3 biji bawang merah )
1 labu bawang besar ) dihiris
2 ulas bawang putih )
2 inci halia )
Bahan B-
3 camb. sos tomato
3 camb sos cili
3 camb sos tiram
3 camb air
1 camt. gula
Bahan C-
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji tomato (dipotong 4)
1 biji capsicum merah, hijau dan kuning
Cara membuatnya-
1. Salutkan ikan dengan tepung jagung.
2. Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan. Angkat.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih, kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan sos di atas ikan.
Bahan A-
1 ekor ikan bawal atau siakap
1 sudu makan tepung jagung (untuk menyalut ikan)
3 biji bawang merah )
1 labu bawang besar ) dihiris
2 ulas bawang putih )
2 inci halia )
Bahan B-
3 camb. sos tomato
3 camb sos cili
3 camb sos tiram
3 camb air
1 camt. gula
Bahan C-
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji tomato (dipotong 4)
1 biji capsicum merah, hijau dan kuning
Cara membuatnya-
1. Salutkan ikan dengan tepung jagung.
2. Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan. Angkat.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih, kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan sos di atas ikan.
Comments