Daging Nasi Kandar
Daging Nasi Kandar
Bahan A:
1 kg daging lembu (diperap dengan 3 camb. rempah kari daging)
4 batang serai (diketuk)
1/2 cawan air asam jawa
2 biji tomato (potong 4)
1/2 cawan minyak masak
3 cawan air
5 tangkai daun kari
1 pokok daun ketumbar
garam secukup rasa
Bahan B:
1 botol kicap manis
1 botol kicap pekat
2 biji bawang besar )
4 biji bawang merah ) Dihiris
1 ulas bawang putih )
1 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelage
5 kuntum bunga cengkih
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dihiris, serai dan daun kari sehingga Wangi.
2. Masukkan daging yang diperap, tomato dan daun ketumbar. Kacau rata.
3. Masukkan air asam jawa dan garam.
4. Masak sehingga pekat dan pecah minyak.
5. Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia untuk dihidang.
Bahan A:
1 kg daging lembu (diperap dengan 3 camb. rempah kari daging)
4 batang serai (diketuk)
1/2 cawan air asam jawa
2 biji tomato (potong 4)
1/2 cawan minyak masak
3 cawan air
5 tangkai daun kari
1 pokok daun ketumbar
garam secukup rasa
Bahan B:
1 botol kicap manis
1 botol kicap pekat
2 biji bawang besar )
4 biji bawang merah ) Dihiris
1 ulas bawang putih )
1 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelage
5 kuntum bunga cengkih
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dihiris, serai dan daun kari sehingga Wangi.
2. Masukkan daging yang diperap, tomato dan daun ketumbar. Kacau rata.
3. Masukkan air asam jawa dan garam.
4. Masak sehingga pekat dan pecah minyak.
5. Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia untuk dihidang.
Comments