Posts

Kuih Keria

Image
Kuih Keria Sedapnya kalau dapat ngadap kuih keria nie pepanas time petang.  Seketul-seketul diambil, tambah sedap bila kuih keria nie dibuat dengan penuh kasih sayang.  Tahu ke apa maksud saya "dibuat dengan penuh kasih-sayang tu"? Maksud saya dibuat dengan menggunakan sukatan bahan yang betul.  Takdelah cam yang selalu kita beli (lebih tepung dari keledek).  Makan memang sedap.... tapi nak membuatnya nampak mudah tapi berkecah dapur dibuatnya.  Tangan toksah duk katalah.  Habis berlemuih (comot).  Untuk anda semua, saya kongsikan hari nie resepi kuih keria atau dalam loghat utara nya cuk@ chuq keria. Bahan: 1/2 kg ubi keledek 1 cawan tepung gandum 1 camt. baking powder 8 camt gula 1/2 cawan air atau secukupya Cara membuatnya: 1.  Kupas kulit keledek.  Potong besar-besar kemudian direbus hingga empuk. 2.  Lenyek keledek ini semasa masih panas hingga lumat atau hancur. 3.  Masukkan tepung h...

Chocolate mousse cake

Image
Chocolate Moist Cake Sponge cake- Bahan: 1 kg Sponge mix flour (boleh diperolehi di kedai2 pastry) 1 kg Eggs 250 gm Water 250 gm Corn oil Cara membuatnya: 1. Campurkan kesumua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas pemutar dan putar adunan dengan kelajuan     tinggi menggunakan whisk. 2. Bila adunan mengembang 3 kali ganda, barulah dimasukkan dengan corn oil. 3. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan pembakar, anggaran 1/2 bekas penuh. 4. Bakar pada suhu 1800c selama 45 minit. 5. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus keluarkan kek dari acuannya. 6. Biar sejuk seketika sebelum menghias. 7. Adunan ini boleh menghasilkan 6 biji kek bersaiz besar. Bahan untuk menghias: Parutan coklat masakan Whipping cream Syrup (boleh juga gunakan air dari dark pitted cherries) Cream cheese Serbuk koko atau coklat masakan yang telah dicairkan Cara membuatnya: 1. Sponge cake coklat dipotong kepada 2 atau 3 bahagian yang sama besar. 2. Letakkan syrup...

Sayur-sayuran musim bunga

Image
Sayur-sayuran musim bunga Bahan- 1 batang lobak merah (dihiris nipis) Brokoli, bunga kobis, putik jagung secukupnya (dipotong kecil) 2 ulas bawang putih (di mayang) 2 biji bawang merah (dihiris) 3/4 camt. garam 2 camt. gula 1 camb. air halia 1/2 cawan air rebusan pati ayam 2 camb. sos tiram Sedikit lada sulah dan laa hitam Sedikit minyak bijan 4 camt. tepung jagung 2 camb. minyak masak Cara memasak: 1.  Masukkan garam, gula dan minyak ke dalam 1 liter air mendidih. 2.  Celurkan sayuran sebentar. 3.  Panaskan minyak masak kemudian tumiskan bawang hingga naik bau. 4.  Masukkan sayuran yang telah dicekur tadi, an goreng sekejap. 5.  Tuangkan air rebusan ayam dan baki bahan perencah dan bancuhan tepung jagung. 6.  Seia untuk dimakan. 

Swiss Roll

Image
Swiss Roll Bahan: 45 gm Soft flour 25 gm Corn flour 3    gm Baking powder 13 gm Ovalate 120 gm Castor sugar 5 nos Egg 23 ml Water 60 gm Melted margarines 1 bottle Assorted jam Cara membuatnya: 1.         Masukkan semua bahan ke dalam  mixing bowl, kecuali melted margarines. 2.         Pukul adunan sehingga naik 2 kali ganda dan gebu, kemudian masukkan melted margarines dan pukul lagi adunan dalam 5 minutes. 3.         Sapu butter atas tray, alaskan dengan kertas minyak dan kemudian sapu pula sekitar kertas minyak tersebut dengan butter. 4.         Tuangkan adunan ke dalam tray, colourkan sedikit adunan dengan pewarna makanan.  Gunakan creativiti untuk menghias cake ini. 5.      Bakar 180 0 Celcius selama 20 – 25 minutes. 7.    ...

Rainbow Frosting cupcakes

Image
Rainbow Frosting Cupcakes Sumber Bahan: http://www.sprinklebakes.com/2013/02/rainbow-frosting-cupcakes.html Rainbow Frosting Cupcakes Yield: 12-13 cupcakes Start to finish: 3 hours + Source: SprinkleBakes original recipes, technique inspired by Cupcakes! by Wilton These are a bit of work from scratch, so using a white cake mix may be a time-saving option for busy bakers. I do suggest homemade frosting . It should be one you really love because these cupcakes hold a tall amount. Using disposable cups or bowls is a good idea when mixing so many different colors of icing. I chose a maraschino cherry as a topper, but you could use a candy cherries found at bulk candy stores. Sour cream cake 1/2 cup butter softened 1 cup granulated sugar 2 eggs 1 tsp vanilla 1 3/4 cups flour 1/2 tsp baking soda 1/4 tsp baking powder 1/4 tsp salt 1/2 cup sour cream 1/2 milk Wilton Green color mix-ins, optional Preheat oven to 350 degrees. In the bowl of a stand ...

Kek Kukus coklat dan cream cheese

Image
Bahan2nya 1cawan gula* 1cawan susu cair * ... 1cawan koko* 1/2cawam susu pekat* 1cawan minyak*   1.  bahan diatas campur semuanya n masak atas api n kacau sampai sebati siap tutup api n ketepikan biar sejuk   Bahan B 3biji telur (A)   Bahan C 1cawan tepung naik sendiri   Cara2nya 1.  pukul bahan B sampai kembang n gebu n masukkan dlm bahan A kacau sebati n masukkan bahan C kacau sampai sebati n leh lah dikukus separuh dulu(AIR MESTILAH DIJMASAK DULU YA) 2. Loyang hendaklah disapu majerin n dialas kertas nak kukus dlm bekas kecil2 pn leh gak 3. Sementara tunggu masak sediakan cream cheese   Bahan2nya 250gm cream cheese 60gm gula castur 25ml air biasa 25gm tepung gandum 1biji telur   Cara2nya: 1.  Pukul bahan diatas kecuali telur sampai kembang n gebu n masukkan telur n pukul lagi siap bila bahan coklat dah masak masukkan cheese sampai habis n kukus lagi sampai masak siap masukkan baki coklat tadi n kukus lagi sampai m...

Assorted Fruits with Sauce and Almond Nib

Image
Assalamualaikum dan selamat pagi semua, Keterujaan untuk berkongsi menu masakan sentiasa ada tapi masa sering mencemburui kita.  Setiap hari terdetik bila nak share resepi-resepi nie; tapi itulah..... bila menjadi seorang yang berkerjaya.  Kerja perlu diutamakan.  Itu amanah namanya, amanah yang diberi perlu dijaga kerana itu yang akan menentukan berkat atau tidaknya rezeki kita nanti. Untuk pagi yang indah ini saya ingin berkongsi dengan anda semua resepi Assorted Fruits with sauce and almond nibs. Bahan: Berbagai jenis buah mengikut kesukaan anda. Buah yang saya gunakan strawberri, anggur hijau dan anggur merah, pineaaple cube (dlm. tin), rambutan (dlm tin), longan (dlm tin). 2 bekas@ 250 gm Yougurt sebarang perisa 200gm Cream Cheese  Mangga (sebagai hiasan) Daun pudina (sebagai hiasan) 50 gm Gula castor 100 gm Almond nibs Cara membuatnya: 1.  Cuci bersih buah-buahan kegemaran anda.  Satukan di dalam satu bekas. ...